Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Ismét műegyetemi győztes Európa legrangosabb tudományos kiválósági pályázatán

2023. 01. 31.

Makk Péter, a BME szilárdtest fizikával foglalkozó kutatója három hónap alatt a második műegyetemi támogatott az uniós ERC pályázati programban.

Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) Consolidator Grant pályázata a Horizon Europe keretprogram része. Azok a kutatók nyerhetnek el támogatást a nemzetközi pályázaton, akik már saját kutatócsoporttal és kiemelkedő sikerekkel rendelkeznek, melyek folytatása újabb világszínvonalú eredményeket ígér. A műegyetemi pályázat sikere kapcsán Czigány Tibor akadémikus, a BME rektora kiemelte: „Makk Péter mostani eredményével kutatócsoportja megerősítette helyét a szakterület vezető európai képviselői között. Nagy érték az is, hogy olyan kutatás nyert el támogatást, amely a BME  jövőbemutató kvantuminformatika és szilárdtestfizikai kutatásai közötti kapcsolódásokra is épít.”

Makk Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézet Fizika Tanszékének docense az ERC Consolidator Grant keretében öt évre közel 2 millió euró támogatást nyert kutatás célkitűzéseiről elmondta: „Az elmúlt években komoly fejlődésnek lehettünk tanúi a kvantum-számítástudományban, ahol a fő cél a mai számítógépektől radikálisan eltérő elven működő új, ultragyors számítógépek létrehozása. Jelenleg megvalósításukban azonban az információs alapegységek, ún. qubitek információvesztése a legnagyobb kihívás. Ezen probléma megoldásához olyan anyagokra van szükségünk, amelyekben az elektronok erősen kölcsönhatnak egymással és a bennük létrehozott qubiteknek egy belső, ún. topologikus védelme van. A kétdimenziós, egyetlen atomsorból álló anyagok nagy szerephez juthatnak a kvantum-számítástudományban. Ha a grafén vagy más kétdimenziós anyagok rétegeit egymásra helyezzük, egy jól meghatározott, »mágikus« forgatási szöggel, a létrejövő anyag tulajdonságai alapvetően megváltoznak: az elektronok közötti erős kölcsönhatás fogja az anyag viselkedését meghatározni, és új izgalmas tulajdonságok, mint például egzotikus szupravezetés jelenhet meg. A most induló projektben olyan technikákat fogunk kidolgozni és alkalmazni, amelyek gyökeresen újak ezen a területen. Ezek a kutatások erősen kötődnek a BME-hez, ahol nagy hagyománya van mind az elektron közötti kölcsönhatás, mind mágneses és szupravezető anyagok vizsgálatának kísérleti és elméleti szinten is, illetve ezeket a kutatásokat a fizikus hallgatóink képzésébe is folyamatosan beépítjük.”

Makk Péter 2021-ben nyerte el az MTA Lendület-programjának támogatását, amelynek keretében megalapíthatta a MTA-BME Lendület Korrelált van der Waals Struktúrák Kutatócsoportot. A most elnyert támogatásnak köszönhetően a kutatócsoport bővítése és a legkorszerűbb laboratóriumi eszközök beszerzése is megvalósulhat.

Az Európai Kutatási Tanács (ERC) működteti az Európai Unió legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét. Az ERC Grant az európai kutatástámogatás legrangosabb, rendkívül kompetitív egyéni kiválósági pályázata, amely a kutatói életpályához igazodva Starting, Consolidator és Advanced kategóriában megpályázható. Az ERC olyan kutatási tervek megvalósításához biztosít hosszú távú finanszírozást, amelyek képesek arra, hogy egy tudományterület kutatási módszereit új alapokra helyezzék. A támogatások odaítélésének egyedüli feltétele a tudományos kiválóság. Az ERC Consolidator Grant a kutatási pálya felívelő szakaszában támogatja a kutatókat, azaz azoknak pályázható ez a támogatás, akik nemzetközileg elismert kutatómunkával, saját kutatócsoporttal és programmal rendelkeznek. A támogatás célja, hogy az ERC időszak végére a vezető kutató az adott tudományterület egyik vezető szellemi műhelyévé erősítse kutatócsoportját.

2022 novemberében Nagy Péter, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar kutatója nyert el ERC pályázatot, az ERC Starting Grant támogatását, a kategória egyetlen hazai támogatottjaként. Az ERC pályázatok jelentőségét mutatja, hogy korlátozott számban nyerhető el, Nagy Péter és Makk Péter sikerét megelőzően Műegyetemi kutató utoljára 2010-ben nyert Starting Grantet és 2013-ban Advanced Grantet.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság