Tapasztalatcserék a fenntarthatóság jegyében

A Műegyetem továbbra is aktív résztvevője a fenntarthatósággal kapcsolatos rendezvényeknek. BME-s részvétellel zajlott a témában a Corvinus Egyetem, és az EELISA madridi workshopja is.

A Pécsi Tudományegyetem szervezésében 2022 őszén megalakult a „Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja”, aminek a Műegyetem is alapítótagja lett. 2023 január 24-én a Corvinus Egyetem rendezett egy workshopot „Fenntarthatósági jógyakorlatok a hazai felsőoktatásban” címmel, amin a BME-t Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes és Keglevich György szakmai felelős képviselte. A jelenlévők röviden bemutathatták a bevezetett intézkedéseket. Az előadásokban több érdekes, a BME számára is megfontolandó információ hangzott el. Nagy érdeklődés övezte az egyetemünkön eddig történteket, elismerést váltott ki a Dunán, a kampusz előtt 2021. nyarán kialakított műanyagszennyezők eltávolítására szolgáló „úszómű” működésének eddigi tapasztalatairól szóló beszámoló. Az egyetemek közötti kommunikáció tovább folytatódik a fenntarthatóság tágabban értelmezett témájában.

Fotók: Geberle B.

Az Építőmérnöki és Gépészmérnöki Kar munkatársai és hallgatói részt vettek 13 európai egyetem 150 hallgatójának részévvételével január 23-27. között az EELISA Sustainable Buildings, Cities and Communities közösség keretében a madridi UPM egyetem által szervezett workshopon. A workshop során a European Space Agency egyik épületének komplex, fenntartható felújítási koncepciójával foglalkoztak, a hallgatók és oktatók a hét során innovatív, friss ötleteket gyűjtöttek össze a fenntarthatóság három pillére és a digitalizáció témakörében.

Fotó: ESA-ESAC

Fotó: EELISA.eu

Az októberi Fenntarthatósági konferencián is felszólaló építész doktoranduszok az évet egy a fenntarthatóságot körüljáró tanulmányút szervezésével kezdték, melynek keretében olyan belga és holland intézményeket látogatnak meg, melyek a körforgásosság terén nagyot alkottak az elmúlt évek során. Céljuk, hogy az út során szerzett tapasztalataikat az Építészmérnöki Kar felületein is közzé tegyék és a Zöld Körben is kamatoztassák.

 

 

KGY