Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Marokkói miniszteri látogatás a Műegyetemen

2023. 02. 03.

Czigány Tibor rektor a marokkói felsőoktatásért, kutatásért és innovációért felelős minisztert és delegációját fogadta.

Az Abdellatif Miraoui, Marokkó felsőoktatásért, kutatásért és innovációért felelős minisztere vezetésével érkezett tízfős küldöttség tagjai voltak - a minisztérium együttműködési és partnerségi igazgatója továbbá kutatásért és innovációért felelős igazgatója mellett - két marokkói egyetem elnöke (University of Sidi Mohamed Ben Abdellah of Fez, University of Sultan Moulay Slimane of Beni Mellal), H.E. Karima Kabbaj, Marokkó magyarországi nagykövete és más követségi alkalmazottak. A találkozó résztvevői megbeszélést folytattak a Műegyetem és marokkói partnerei közötti oktatói és hallgatói mobilitási együttműködésről, valamint PhD csereprogram és közös témavezetés lehetőségéről.

A találkozón Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes tájékoztatta a miniszteri delegációt a BME idegen nyelvű képzéseiről és nemzetközi együttműködéseiről. A kétoldalú megbeszélést és az egyetemet bemutató előadást követően Abdellatif Miraoui miniszter és munkatársai meglátogatták a Polimertechnika Tanszék laboratóriumait, mivel a Gépészmérnöki Kar 2016 óta aktív kutatási együttműködési kapcsolatban áll a casablancai École Supérieure des Industries du Textile et de l'Habillement-nal. A laborlátogatást Bárány Tamás tanszékvezető, egyetemi docens vezette.

A miniszeri delegációt Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is fogadta.

A Műegyetemen jelenleg 30 marokkói diák tanul a 37 idegen nyelvű képzés valamelyikén. A BME külföldi hallgatói létszáma jelenleg mintegy 2500 fő.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotó: Geberle B.