Hamarosan startol a BME VIK autonóm robotverseny

Egy kalóz robottal is meg kell küzdeniük az idei RobonAUT résztvevőinek a gyorsasági és az ügyességi versenyszámokban.

2023. február 11-én (szombaton) délelőtt 10 órakor a Q épület aulájában újból személyes jelenlét mellett rendezik meg a RobonAUT megmérettetés idei fináléját.

A BME VIK immáron 14. alkalommal megtartandó autonóm robotversenyén villamosmérnök, mérnökinformatikus és mechatronikai mérnök szakos hallgatók mérik össze tudásukat. A fiatalok a Robotirányítás rendszertechnikája című kurzus keretin belül közel fél éven át dolgoztak azokon a járműveken, amelyek több kvalifikációs körön átesve állnak majd a rádiós startkapuhoz február 11-én.

A számos csomóponttal bonyolított ügyességi pálya úthálózatát (labirintusát) a versenyzők már előzetesen megismerték. A fináléban az lesz a feladatuk, hogy önvezető járművükkel felfedezzék a pálya csomópontjai mentén található kapukat, minél rövidebb idő alatt teljesítsék a pályát, és kerüljék az ütközést a pályán mérsékelt sebességgel mozgó kalózrobottal, amely ráadásul a kapuk értékét is csökkenti. Az „ellenséges jármű” pontos helyzetét a szervezők rádiójelekkel folyamatosan sugározzák.

A gyorsasági futamban a pálya nyomvonalát egy önmagába záródó vezetővonal jelzi. A cél a minél gyorsabb köridő elérése, emellett felbukkan majd a terepen egy követendő „safety car”, és adódhatnak előzési feladatok is, amikor ideiglenesen el kell hagyni a pályát jelző vezetővonalat. A gyorsasági szakaszokkal bővített terep pontos felépítését a szervezők előzetesen közzétették a versenyzők számára.

A pályákon nyújtott teljesítményen túl a járműkonstrukciók esztétikai látványáért és az ötletességért is járnak pontok, ebben a közönség véleménye is sokat fog számítani a helyszínen.

A RobonAUT döntő nyílt esemény, szabadon látogatható. A szervezők minden érdeklődőt várnak február 11-én délelőtt a Műegyetem Q épület aulájában.

 

Bővebb információk:

RobonAUT

RobonAUT Facebook

 

Az idei rendezvényt bemutató trailer a verseny YouTube-csatornáján tekinthető meg.

 

TZS-KJ

Fotó: SPOT