Már Adanában van a Műegyetem kárfelmérő csapata

A törökországi Adanában csatlakoztak a BME szakembereihez az Isztambuli Műszaki Egyetem oktatói. A csapat a tervek szerint még szombaton elindul a földrengés sújtotta Hatay-ba.

A műegyetemi oktatók isztambuli átszállással szombat hajnalban érkeztek meg Adanába, ahol a nap folyamán csatlakozott hozzájuk az Isztambuli Műszaki Egyetem két oktatója, İsmail Dabanlı és Ceyhun Erman.

Joó Attila a csoport vezetője az incirlik-i NATO légitámaszpontról jelentkezett, ahol Ther Tamással az Építészmérnöki Kar adjunktusával felszereléseket vettek át, míg Völgyi István az Építőmérnöki Kar és Ther Pál az Építészmérnöki Kar oktatói török kollégáikkal Adanabán maradtak.  

A nap folyamán felvették a kapcsolatot a magyar konzulátussal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hatay-ban dolgozó HUNOR mentőcsapatával, valamint  regisztráltak az EU Civil Protection Mechanism, EU CP-nek az adanai nemzetközi reptéren működő kirendeltségénél. Török kollégáik kapcsolatba léptek a helyi katasztrófavédelmi hivatal, az AFAD munkatársaival. Feladatuk a sérült lakóépületek állékonyságvizsgálata, valamint szakvéleményt adnak a megmaradt infrastrukturális műtárgyak állapotáról. Továbbá a mélyebb feltárási, mentési munkálatok helyszíneinek, a romok lokális környezetét biztonságossá tétele. Konkrét feladataikat várhatóan ez a két hivatal koordinálja majd.

 

A tervek szerint szombaton tovább indulnak a közel 200 kilométerre fekvő földrengés sújtotta Hatay-ba, ahol csatlakoznak a HUNOR mentőcsapathoz.

 

 

JA-KJ

Fotó: Joó Attila