Szervezeti és üzleti coach szakirányú továbbképzési szak indul a BME-n

A most induló három féléves üzleti coach továbbképzési szakról Répáczki Rita egyetemi adjunktus, a képzés szakfelelőse nyilatkozott.

 

„Számtalan coach-képzés érhető el a piacon, vannak közöttük egyetemi és a nem egyetemi képzések is. Az, hogy egy képzés egyetemi, már egyfajta minőségi garanciát jelent. Az egyetemi szintű coach képzések közötti különbség a koncepcionális alapokban ragadható meg, mely véleményem szerint sokszor az adott egyetem profiljához igazodik. Ilyen értelemben egyik képzés sem jobb vagy rosszabb, csak más megközelítésben értelmezik, más alapozással közelítik meg és gyakoroltatják be a coaching praxist. A mi képzésünk pszichológiai alapú, és célunk, hogy a képzés során olyan pszichológiai kompetenciákat fejlesszük, amelyek szükségesek az önmegértéshez, és a hatékony coaching praxis előfeltételei." - mondta el Répáczki Rita a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Ergonómia és Pszichológia Tanszékének adjunktusa.

A BME három féléves képzést hirdet, ennek oka, hogy a képzésbe nulla előzetes tudással érkezők is kellő alapokat kapjanak, melyre alapozva magabiztosan fel tudnak építeni egy coaching praxist. „A mi célunk a 3 félévvel az volt, hogy a hallgatók kellő elméleti alapozás és megértés mellett váljanak jó színvonalú gyakorlati szakemberré, ehhez a tanulmányok idején az egyetem piaci színvonalú tapasztalatszerzési lehetőséget is biztosít. Az álláspontunk az, hogy szükség van ennyi időre a coachinghoz kapcsolódó tudásanyag megtanulására, elmélyítésére, és azoknak az alapvető kompetenciáknak a stabilizálására, amelyek szükségesek ahhoz, hogy valaki jó coach-csá váljon.”- mondta el a képzés szakfelelőse.

A képzés hibrid formában kerül megvalósításra, a személyes gyakorlati alkalmak mellett élve a digitális oktatás nyújtotta lehetőségekkel, így a tananyag egy része online oktatási formában kerül átadásra.

A Műegyetem Szervezeti és üzleti coach” képzésén szerzett végzettség képessé teszi a hallgatókat arra, hogy egyetemi szintű másoddiplomával rendelkező coach szakemberként a szervezetek vezetőinek és munkatársainak teljesítményét, karrierjét, szakmai és személyes fejlődését támogassák, egyúttal segítsék őket egyéni és szervezeti céljaik elérésében.

„Egy coach végzettség a szakmai kompetencia bővítése, erősítése révén növelheti az egyén munkaerőpiaci értékességét. A coach kompetenciáknak hasznát veheti valaki magánszemélyként, csapattagként, szervezeti dolgozóként, vezetőként.”-fejtette ki véleményét a képzés hasznáról Répáczki Rita.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság-KJ

Fotó: Gócsa Fotó