Egymás ellen küzdöttek a robotautók

Mindössze fél másodpercen múlt a gyorsasági futam eredménye és az ezüstérmes csapat lett a közönség kedvence. Fordulatokban gazdag volt az idei RobonAUT!

Cseles pályák, éles kanyarok és néhány ütközés is volt a 14. alkalommal megrendezett RobonAUT verseny döntőjén. 2023. február 11-én délelőtt a Q épület aulájában végre újból személyes jelenlét mellett tartották meg a finálét, amelyen 8 csapat, köztük 5 junior és 3 senior formáció mérkőzött meg egymással.

Az autonóm járművek viadalát a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) féléves tantárgya keretében végzett szakmai munka utolsó felvonásaként rendezték meg. A kurzust zömében villamosmérnök és mechatronikai mérnök szakos hallgatók vették fel, akik fél éven át dolgoztak az önvezető autók megalkotásán. A tervezési, fejlesztési és építési munkák előrehaladásáról több körös kvalifikációk során számoltak be a fiatalok, míg végül az egyes mérföldköveken megfelelt formációk állhattak a rádiós startkapuhoz.

A BME VIK RobonAUT megrendezésének ötlete Tevesz Gábor címzetes egyetemi tanár (Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék, BME VIK AUT) és doktoranduszokból álló csapatának egyik találkozóján vetődött fel 2009-ben. Az alapgondolatot az Eurobot nemzetközi robotikai verseny adta, de kapcsolódik a karon mesterképzésben tanulók „Robotirányítás rendszertechnikája” című tantárgyához is. A megmérettetéssel az egyetem célja a hallgatók gyakorlati ismereteinek bővítése mellett a vállalati szektor képviselőivel való kapcsolatteremtés is.

A műegyetemi kihívás lényege, hogy a versengő csapatoknak úgy kell átalakítaniuk egy modellautót, hogy az képes legyen emberi beavatkozás nélkül, a lehető legrövidebb idő alatt teljesíteni egy akadálypályát és egy gyorsasági versenyfutamot. A pálya elrendezése előre ismert, de az elvárt bejárási haladási útvonalat nem tudják előre a résztvevők. A viadal alatt tilos bármilyen kommunikáció a robot és a külvilág között.

A kezdetek óta közel 180 hallgatói csapat (3 fős) vett részt a versengésben, többen közülük a szakmai megmérettetést támogató vállalatok munkatársai, fejlesztői lettek.

A mérnökhallgatói megmérettetés két futamból állt: egy gyorsasági és egy ügyességi kategóriából. Utóbbi ügyességi pálya úthálózatát (labirintusát) számos csomóponttal bonyolították. E pálya nyomvonalát a hallgatók már előzetesen megismerték, a döntőben az volt a feladatuk, hogy felfedezzék a csomópontok mentén található kapukat, és minél rövidebb idő alatt teljesítsék a pályát. A feladatot nehezítette, hogy a pályán egy önvezető „kalózautó” is jelen volt és mérsékelt sebességgel közlekedett. E jármű helyzetét a verseny szervezői rádiós jelekkel hozták a versenyzők tudomására. A futamot a Bit Bangers nevű formáció nyerte, mögöttük 5 ponttal maradt el a második helyezett AUToBOT team.

A gyorsasági futamon sem unatkozott a közönség: kevesebb, mint fél másodperc volt a különbség a már említett két formáció között a Bit Bangers javára. A gyorsasági pálya ívének nyomvonalát egy önmagába záródó vezetővonal jelezte. A csapatoknak e vonalat követve kellett minél gyorsabb köridőt elérniük az autóikkal. Nehezítő tényező volt a pályán feltűnő safety car, amelyet a versenyzők – a pálya nyomvonalát elhagyva – meg is előzhettek. A gyorsasági szakaszokkal bővített terep pontos felépítését a szervezők előzetesen ismertették a mérnökhallgatókkal.

A technikai teljesítményen túl pluszpontok jártak annak a járműnek, amelyet a közönség esztétikailag a legszebbnek, legötletesebbnek és legkreatívabb konstrukciónak talált.

Az összesített verseny első helyezett csapata versenyzőnkként 500.000 forintot vihetett haza, az ezüstérmesek nyereménye tagonként 300.000 forint volt, míg a bronzérem fejenként 200.000 forintot ért.

A RobonAUT 2023 autonóm robotverseny végeredménye

 

Összesített és egyben Junior 1. helyezés: Bit Bangers csapat

Csóti Ádám Ágoston

Nagy Levente

Szalay János Zsombor

           

Junior 2. helyezés és a Közönségdíj nyertese: AUToBOT csapat

Kolontári Péter

Oláh Kristóf

Slenker Balázs

           

Junior 3. helyezés: PróbAUT csapat

Kocziha Barnabás

Molnár András Zsolt

Nemes Enikő

 

A teljes tabella és a részletes eredmények elérhetők a RobonAUT weboldalán.

Az elkövetkezendő évek technológiai forradalmának középpontjában az önműködő robotjárművek térnyerése várható. A kutatók prognózisa szerint az egészségügy, a járműipar és a logisztika után a mindennapokban is általánossá válhat az emberi beavatkozást nem igénylő gépezetek megjelenése. E dinamikusan fejlődő tudományterületet a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként helyezi középpontba a BME, amely évek óta tudatosan nyomon követi a robotika újításait, ami a műegyetemi mérnökképzésen gyakorlati ismeretek formájában is megjelenik.

 

További információk:

RobonAUT weboldal

RobonAUT Fb-oldal

 

 

TZS-KJ

Fotók: Bányász Gábor