A BME jól teljesít a meghirdetett kutatás-fejlesztési felhívásokon

A sikeres nemzetközi fellépésre és az eredményes pályázati szereplésre készítették fel a Műegyetem kutatóit az első BME Horizon Europe 2023-24 Launch Weeken.

A legújabb európai uniós pályázatokra és a felhívásokon való sikeres szereplés fontosságára hívták fel a figyelmet a január 30. és február 3. között első alkalommal megrendezett BME Horizon Europe 2023-24 Launch Weeken. A hagyományteremtő szándékkel életre hívott eseményt a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központja (FIEK) szervezte, a szakmai koordinálásban Schenk Borbála, a BME FIEK vezető európai kutatási pályázati tanácsadója vállalt fő szerepet.

A Műegyetem „R” épületében személyes jelenlét mellett megtartott öt napos rendezvényt Levendovszky János, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese nyitotta meg.

Számos tudományterületen egyéni és konzorciális pályázatokra, bottom-up, illetve alkalmazott kutatási lehetőségekre, kutatás-központú vagy technológiai fejlesztésre fókuszáló felhívásokra is lehet számítani a Horizon kutatási és innovációs keretprogram 2023-24 pályázati ciklusában. Már decemberben több mint 750 felhívás jelent meg a program részeként, ám ez a szám a közeljövőben csak nőni fog. A pályázati felhívások legtöbbjére nemzetközi konzorciumok innovatív koncepcióit várják egy-egy, az Európai Bizottság által meghatározott társadalmi-technológiai problémára. A konzorciumok nem ritkán 10-20 vagy még ennél is több tagúak, és a résztvevők között nemcsak egyetemek és kutatóközpontok vannak, hanem ipari szereplők, szakmai szervezetek, hatóságok, illetve a témától függően önkormányzatok vagy akár kórházak is, a pályázatukra pedig akár több millió euró támogatást kaphatnak egy-egy felhívás keretében.

A műegyetemi rendezvényen a FIEK munkatársai és meghívott előadói segítették a BME kutatóinak felkészülését a már aktuális és várható pályázati kiírásokra. A számos tájékoztató alkalmon személyre szabott, gyakorlatias információkat is kaptak a pályázatok részleteiről, illetve azokról a területekről, amelyeknél az uniós kiírások logikája jelentősen eltér a magyar tenderek rendszerétől. Emellett lehetőség nyílt arra is, hogy a közös érdekű és komplementer tudású kutatói teamek közötti szinergiák kialakuljanak.

A Launch Week program jelentős mértékben a BME 2022 májusában indított Kompetenciatérképére épült. A kutatócsoportok konzultációk keretében személyre szabott pályázási tervet kaphattak a számukra relevánsnak tartott Horizon Europe pályázati felhívásokból. A Kompetenciatérkép volt az alapja az intézményi belső „matchmaking” alkalmaknak, melyek célja, hogy feltárja az egyetemen az adott szakterület kutatóinak kompetenciáját, érdeklődését, valamit segítse a pályázati együttműködések elindítását. Már ezeken az informális beszélgetéseken elkezdődik az a közös gondolkodás, amelynek gyümölcse később akár egy közösen benyújtott partneri pályázat is lehet. A Launch Weeken két matchmaking rendezvényen ismerhették meg egymás kutatási területét a műegyetemi kutatók: a hidrogéntechnológia és a „városok és közösségek” témákban.

Különleges alkalmak voltak a program részeként megrendezett kerekasztal-beszélgetések nyertes műegyetemi pályázók részvételével (Horizon Europe, ERC, Marie Sklodowska-Curie Doctoral Networks,Staff Exchanges), melyen a nyertesek megosztották a tapasztalataikat, a résztvevők pedig a pályázati tanácsadók elmondásából megismerhették a „másik oldalt”, vagyis a benyújtott kutatási terveket értékelők perspektíváit is.

A szervezők bemutatták a nemzetközi láthatóság erősítésének technikáit, a kapcsolatteremtési lehetőségeket, a konzorciumi kereteket, és egy interaktív workshop keretében felhívták a figyelmet a nemzetközi láthatóság fontosságára is. Csuzdi Szonja, az NKFIH főosztályvezetője értékelte a keretprogram első másfél évének eredményeit. A BME részvételének adatait és trendjeit Schenk Borbála mutatta be. A tapasztalatok összesítése során jól látszott, melyek a legnépszerűbb felhívások, melyek a Műegyetem erősségei, és melyek a még kiaknázatlan területek. A Launch Weeken a kihívást jelentő felhívásokra külön tájékoztatókat szervezett a FIEK, bízva abban, hogy növelni tudják a sikeres műegyetemi kutatók és kutatócsoportok számát. Fókuszban voltak az ún. a „Widening-pályázatok”, is, amelyek Európa mérsékelten innováló országainak felzárkóztatását célozzák, tématerületi megkötés nélkül, bármilyen kutatási területen pályázhatóak, de a sikeres pályázáshoz ismerni kell az egyes felhívások sajátos logikáját is.

A FIEK vezető európai pályázati tanácsadója szerint a BME a magyar szereplők között hagyományosan nagyon jól teljesít a meghirdetett kutatás-fejlesztési felhívásokon: a H2020 keretprogramban és a Horizon Europe első másfél évében is a Műegyetemaz elnyert pályázatok számát tekintve jelenleg az első. „Nemcsak az elnyerhető támogatás összege miatt fontosak ezek a felhívások a BME-s kutatók számára. Már a konzorciumi partnerkeresés folyamata jelentősen segíti kutatóink nemzetközi láthatóságát, a pályázatok több hónapon keresztül tartó elkészítése pedig önmagában izgalmas tudományos együttműködést jelent egy nemzetközi csapatban.” Schenk Borbála kiemelte, hogy a partnerkeresésre, a pályázat-előkészítésre, a koncepció részletes kidolgozására érdemes több hónapot vagy akár egy egész évet is szánni. A Launch Weekkel ezt a szükséges előre gondolkodást is támogatták a rendezvény életre hívói.

„A program legnagyobb pozitív hozadéka, hogy a résztvevőkkel elindult egy közös gondolkodás, közelebb hoztuk a kutatókhoz a pályázás folyamatát, a munkát pedig azzal folytatjuk, hogy közösen kiválasztjuk azokat preferált felhívásokat, amelyek a kutatók számára érdekesek, egybevágnak a tudományos tevékenységükkel és ambícióikkal. Ezt követően ún. Expertise Offereket készítünk, amelyekben a műegyetemi kutatók bemutatják, hogy az adott felhívásra szerveződő konzorciumok munkájához milyen tudást, látásmódot és módszert (BME Competence Map) tudnak hozzáadni. Ezek alapján keressük a megfelelő partneri, konzorciumi kapcsolatokat” – értékelte a rendezvény szakmai érdemeit és egyben beszámolt a folytatásról Schenk Borbála. Úgy látja, hogy az esemény biztosította párbeszédre, kapcsolatteremtésre és a kompetenciák megismerésére a jövőben is szükség van a Műegyetemen, így bízik benne, hogy hagyomány lesz ebből a szakmai programból.

 

További információk: BME Horizon Europe weboldal

 

 

TZS-KJ

Fotók forrása: Geberle B.