A kaotikus érzékeléstől a láthatatlan munkáig

A 2022-es művészeti rezidenciaprogram zárásaként született alkotásokat március 8-án mutatják be a Műegyetemen.

A kiállítás megnyitója március 8-án 18.00 órakor lesz a BME Központi épület aulájában. Az eseményen köszöntőt mond Czigány Tibor, a BME rektora, Kiss Rita témavezető pedig a programmal kapcsolatos tapasztalatairól beszél. A kiállítást Néder Panni színházi rendező nyitja meg.

A korábbi, decemberi kiállításhoz hasonlóan a megnyitó előtt 16.30 órától kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők, melynek témája a technológiai innováció és a művészet kapcsolata lesz. A beszélgetés helyszíne a BME Központi épületének földszintjén található Látogatóközpont.

A 2022-es év elején a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a műszaki és természettudományos ismereteket nyújtó magyarországi egyetemek közül elsőként indított művészeti rezidenciaprogramot. A Magyar Nemzeti Bank és a PADME Alapítvány támogatásával, valamint a Pro Progressio Alapítvány közreműködésével megvalósult program keretében évente két művész vendégeskedik az egyetem valamelyik tanszékén, laborjában, kutatási programjában, és saját eszközeivel reflektál az ott folyó aktuális kutatási folyamatokra. Az első Rezidenciaprogram nyertes művészei Boruzs Ádám és Kocsi Olga voltak.

Kocsi Olga multimédia-művész installációja a Láthatatlan munka címet viseli. A művész az elmúlt egy évben a BME Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék Mozgáslaboratóriumának munkatársaival dolgozott együtt, választott témája a Mozgás – művészet volt. Az alkotások célja a mindennapok rutinszerű, így szinte „láthatatlan” munkájának rögzítése és megjelenítése. A laborban töltött idő során különböző szereplők foglalkozásukkal összefüggő vagy nem összefüggő tevékenységét, szakmai és hétköznapi rutinjait – a tetováló tetoválását, a tudós főzését, a képzőművész takarítását – rögzítette a laborban többféle technikával, és ezekből a felvételekből, adatokból készített sík- és térbeli megjelenítéseket: videót, 3D szobrot, nyomatot, üvegobjekteket.

A kiállítás március 16-ig tekinthető meg.

Boruzs Ádám munkájának különlegessége az, hogy egyszerre két meghirdetett témát is ötvözött az elképzeléseiben. Ennek köszönhetően az elmúlt egy évben az Áramlások szépsége: a flow élmény témában a Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék kutatóival dolgozott együtt, míg a Műszaki színtan megismerésében a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszék munkatársai voltak a segítségére. A művész decemberben bemutatott, azóta továbbfejlesztett interaktív installációja Kaotikus érzékek 2 címmel érkezik a márciusi kiállításra.

A BME Művészeti Rezidenciaprogram 2023-as pályázati felhívásának megjelenése márciusban várható.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Képek: Boruzs Ádám és Kocsi Olga