Nyitott egyetem: együttműködik Újbuda és a BME

Új együttműködési megállapodás ad lendületet a kerület és a Műegyetem közös kezdeményezéseinek a jövőben.

A BME képviseletében Czigány Tibor rektor és Verseghi-Nagy Miklós kancellár, az Önkormányzat részéről Dr. László Imre polgármester írták alá a megállapodást  február 28-án.

Czigány Tibor a találkozón kiemelte: „A Műegyetem kampuszának épületei a főváros legnagyobb kerületének központi részein találhatók. Fontosnak tartjuk, hogy akár a kampusz-kertbe, akár eseményeinkre bevonzzuk a kerületi polgárokat és kölcsönösen támogassuk egymás szakmai kezdeményezéseit az önkormányzattal.” Dr. László Imre hangsúlyozta: „A BME az ország vezető felsőoktatási intézményeként az önkormányzat természetes szövetségese. Számos területen tudjuk egymás kulturális, közösségépítő és nemzetközi törekvéseit támogatni, ezeket foglalja keretbe a ma aláírt megállapodás.”

A BME és a kerület már jelenleg is több program megvalósításán dolgozik együtt. Az együttműködés kiterjedhet kutatások, felmérések készítésére; tudományos, kulturális, közművelődési és közösségi rendezvények szervezésére, de akár közös pályázati lehetőségek keresésére is. “Közös munka indult az Insert programmal annak érdekében, hogy az egyetemet jobban kinyissuk a kerület felé, illetve a kerület lakói is jobban részt vehessenek a BME életében. Az Adaptér, a kerület kreatív technológiai tudásbázisa helyszínéül szolgál majd a Kultúra a digitális forradalom idején konferenciának, ami a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékének szervezésében valósul meg. Ez csak néhány példa abból sok szakmai együttműködésből, ami az Egyetem és a kerület előtt áll.“ - hangsúlyozta Barabás Richárd, a kerület kultúráért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alpolgármestere, aki az együttműködés szakmai vezetője az önkormányzat részéről.

Szakadát István és Gács Anna egyetemi docensek, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékének munkatársai a kulturális és közösségépítő együttműködések, valamint az állampolgárok bevonására építő tudományos kutatási programok elindításában rejlő lehetőségekről beszéltek. Kiemelték, hogy a BME diákjai, valamint a műegyetemi oktatók és hallgatók már bekapcsolódtak a kerület kulturális programjaiba és a Bartók Béla Boulevard egyesület eseményeibe is 2022 tavaszi kurzusuk keretében.    

A találkozón jelen volt még Kis-Fleischmann Éva kabinetfőnök, Nagy Ágnes Dorka kulturális koordinátor és Molnár Bálint, a BME kommunikációs igazgatója.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotó: Geberle B.