Folytatódott a Balatoni Mérnök Estek sorozat

Nagy érdeklődés mellett rendezték meg a Balatoni Mérnök Estek sorozat a második előadását a Műegyetem balatonfüredi kampuszán.

Nagy érdeklődés mellett zajlott le február 27-én a Balatoni Mérnök Estek (BME) sorozat a második előadása a Műegyetem balatonfüredi kampuszán.  Rövid bevezetőjében Koppa Pál (BME TTK, Fizikai Intézet, Atomfizika tanszék) felhívta a figyelmet a szeptemberben induló új fizikus-mérnök képzésre, és méltatta a 2022-ben Prima Primissima díjjal kitüntetett Härtlein Károly munkásságát.

Härtlein Károly a BME Fizikai Intézet mester-oktatója a tőle megszokott humoros és közérthető stílusban mutatta be az energia különböző megjelenési formáit látványos fizikai kísérletek és hétköznapi eszközök segítségével. A belső energia és a halmazállapot-változással együtt járó látens hő szemléltetésére magától értetődő természetességgel kevert össze folyékony nitrogént forró vízzel, ami a kísérletező igénye (és a két folyadék rétegződése) szerint lassú vagy robbanásszerű folyamatban vált gőzzé és gázzá.

A pulpituson egy csésze forró víz hőenergiáját mozgási energiává átalakító hőerőgépek forogtak, mellettük egy százas szög olvadozott csendesen a rajta átfolyó áram hatására, miközben tanár úr egy szívószálból a helyszínen gyártott hangszerrel illusztrálta az energia hanghullámok útján való terjedését. A résztvevők megismerkedhettek a diótörés fizikai alapjaival és néhány nem túl praktikus, de tanulságokban bővelkedő innovatív diótörési módszer működésével is.

Az előadás csúcspontján a vállalkozó kedvű nézők izmai által termelt energia alakult át elektromos energiává, hogy azzal egy izzólámpát vagy fúrógépet működtessen.

A Balatoni Mérnök Estek következő előadását, Ön vezet vagy „önvezet”? Avagy ismerkedés az önvezető járművekkel” címmel március 27-ére tervezik a szervezők.

 

 

SzT

Fotók forrása: BTC