Matek az utcán: A Matematika Mindenkié!

A Bolyai Társulat hat városban, hét helyszínen “Matek az Utcán” rendezvénnyel ünnepli a Matematika Világnapját március 12-én. A megvalósításában a BME oktatói, hallgatói is részt vesznek.

Az esemény a Matematika Világnapja alkalmából rendezett nemzetközi Mathematics in the Streetrendezvénysorozathoz kapcsolódik. Ez az alkalom azért is különleges, mert az UNESCO 2023-at Bolyai Emlékévnek nyilvánította, hiszen idén lesz Bolyai János „temesvári levelének” 200. évfordulója, amelyben a nem-euklideszi geometria felfedezését jelentette be.

A programot országosan 60 önkéntes tanár, diák, egyetemi oktató és matematikus, köztük a Műegyetem tanárai, hallgatói valósítják meg. A matematika szépségeivel nemcsak Budapesten, de Cegléden, Debrecenben, Nagykanizsán, Szombathelyen, és Veszprémben is találkozhatnak a matematika iránt érdeklődők. A budapesti helyszíneken a BME részéről a Természettudományi Kar oktatói és a Wigner Szakkollégium tagjai vesznek részt.

Fővárosi programok:

 

10:00-15:30, Corvin áruház felőli sarok (1085 Budapest, Blaha Lujza tér)

Próbáld ki a matematika ezerféle arcát! Játssz művészeti-matematikai kirakókkal, fedezd fel a matematika történetét, kísérletezz a topológiával és a véletlennel, és készíts matematikai művészeti alkotást! Vendégünk SAXON Szász János képzőművész a Polinuniverzum játék, és Lakos Dániel designer a Logifaces játék alkotója.

Flashmobok: 11 órakor megmérjük a π-t, 3 óra 14 perckor felállunk π alakban.

10.00-13.00, Vasarely múzeum előtt (1033 Budapest, Szentlélek tér 6.)

Hódolat a Hatszögnek: miért nyűgözte le a hatszög Vasarelyt? Próbáld ki mágneses készleteinket, és segíts egy háromdimenziós optikai illúziókollázs elkészítésében

 

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak 3-134 éves korig.

 

 

 

BME TTK

Fotó forrása: https://www.bolyai.hu