Újra indul a „Vissza a tudományba” pályázat

A BME a „Vissza a tudományba” pályázaton keresztül idén is havi rendszeres hozzájárulással támogatja a kisgyermekes oktatói tudományos fejlődését.

A Műegyetem számára fontos és hosszútávú érdek, hogy a gyermeket vállaló oktatók a kisgyermekes években se essenek ki a tudományos életből, szakmai pályafutásukat gyermeknevelés mellett is folytatni tudják. A BME újabb és újabb kezdeményezésekkel próbál tenni azért, hogy az egyetem igazi családbarát munkahellyé váljon. A tavaly első ízben meghirdetett „Vissza a tudományba” pályázat egyike ezeknek a kezdeményezéseknek.

A pályázók körét ez évben tovább szélesítette az egyetem vezetése: idén már nem csak a főállású oktatók támogathatók, hanem olyan BME közalkalmazottak is pályázhatnak, akik éppen gyermekgondozással kapcsolatos távolléten vannak. A támogatás összege havi bruttó 85.000.- Ft, formája ösztöndíj, és nem keresetkiegészítés, mint korábban volt. A sikeres pályázók 12 hónapon át kapják meg ezt az összeget.

„Sok szülőnek nagy nehézséget okoz, hogy a kisgyermekes években a tudományos előmenetelére is kellő időt fordítson. Különösen nehéz az az időszak, amikor a szülő a GYED, GYES után már újra főállású oktatóként dolgozik az egyetemen, a gyerekek viszont még picik és nagyon sok odafigyelést igényelnek, esetleg egyik betegségből a másikba esnek; máskor gyakori óvodai-bölcsődei szünnapok nehezítik a család életét. Sok szülő tapasztalja, hogy szinte semmire nincs ideje a kisgyermekes időszakban – még az oktatási munkát is alig győzi, a tudományos kutatásra pedig már valóban ritkán marad energiája. Egy rendszeres havi támogatás, amelyből a szülő heti egy napra háztartási segítséget vagy családsegítőt fogadhat, legalább némi terhet levenne a fiatal szülők válláról. Ahhoz, hogy az így felszabaduló idő ne folyjon el a mindennapok rengeteg tennivalója közt, hanem valóban az ifjú szülő tudományos előrehaladását szolgálja, átgondolt előretervezésre, és a terv véghezviteléhez folyamatos odafigyelésre van szükség. Így jött az ötlet, hogy írjunk ki pályázatot magas színvonalú publikációk készítésének támogatására: olyan tudományos cikkek elkészítésére, amelyek várhatóan nemzetközi figyelmet keltenek, ezzel is lökést adva a fiatal kolléga szakmai pályafutásának” – fejtette ki a pályázati felhívás céljáról Bagi Katalin, a BME Tehetségsegítő Tanács elnöke.

 

 

BME Tehetségsegítő Tanács- Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság