Indulj velünk a karrierutadon! – Hamarosan Műegyetemi Állásbörze

Új programelemek mellett az egyetemi kampusz új helyszínein is jelen lesz a tavaszi Műegyetemi Állásbörze 2023. március 21-22-én.

A tavaszi szemeszterben, 2023. március 21. és 22-én 53. alkalommal rendezik meg a Műegyetemi Állásbörzét, ahová főállásúakat, illetve a részmunkaidős lehetőségek és szakmai gyakornoki programok iránt érdeklődőket is várnak. 150-nél is több kiállító lesz jelen személyesen, amelyek közel 4000 hazai és külföldi álláslehetőséget kínálnak mérnöki, műszaki, természettudományi, humán és közgazdasági területeken hallgatóknak, pályakezdőknek és már tapasztalattal rendelkezőknek is. Ez rekordot jelent a rendezvény történetében.

Az Állásbörze oldalán többféle szűrési szempont (pl. munkavégzés helye, szükséges nyelvismeret, végzettség stb.) is könnyíti a célzott álláskeresést.

„A BME és a Műegyetemi Hallgatói Kft. hároméves stratégiai tervet fogalmazott meg az Állásbörze megújítására 2021-ben. Ennek következő, aktuális lépése a „Kampuszosítás”. A Központi épületben jelen lévő több mint 140 kiállító mellett új helyszínen, a Q épületben is megjelenik az Állásbörze, ahol további 15 partnerrel találkozhatnak a látogatók. A standok mellett szakmai programok várják itt is az érdeklődőket: hat interaktív előadást tartanak partnereink, emellett az Állásbörze médiapartnere, az MTVA is kitelepül, akik média iránt érdeklődő hallgatókat toboroznak a cégcsoporthoz. A rendezvény keretein belül megvalósul a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (BME GTK) projektválasztó workshopja is, ahol a kari hallgatók témaválasztását segítik a jelenlévő cégek közreműködésével” – osztott meg részleteket a márciusi állásmustra újdonságairól Németh Ákos, a BME Értékesítési Szolgáltatási Igazgatóság (BME ÉSZI) vezetője. Elárulta, hogy tavasszal a K épület mellett egyelőre még csak a Q épületet vonják be a helyszínek sorába, ám a jövőben szeretnének más kampuszterületekre is kitelepülni az Állásbörze idejére. „Számos vállalati partner keres (többek között) a BME GTK-n és VIK-en tanuló gyakornokokat és pályakezdőket, így részükről már többször felmerült a kérés, hogy más épületben is jelen lehessenek. Szervezői oldalról mostanra rendelkezünk kellő erőforrással ahhoz, hogy a K épületéhez hasonlóan sikeres eseményt hívjunk életre az új helyszínen.”

Újabb kampuszhelyszínen a Műegyetemi Állásbörze

A Q épületben megjelenő Állásbörzén kedden szakmai előadást tart a Deutsche Telekom IT-Solutions, Lógó Emma, a BME GTK oktatási dékánhelyettese és Topár József, a BME GTK Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék egyetemi docense, valamint a MISZ Műegyetemi Iskolaszövetkezet. Szerdán a Magyar Turisztikai Program Alapítvány és az Unicef prezentál. A szervezők olyan vállalati partnereket kértek fel az előadásokra, amelyeknek főként a BME GTK szakjaira járók a fő célcsoportja.

Szerdán települ ki a rendezvényre a Keress jól!” podcast csatorna stábja, amelynek riporterei örömmel várják a podcast világa iránt érdeklődőket, és azokat is, akik szívesen elmondanák véleményüket a Műegyetemi Állásbörzéről. Az Állásbörze rádióadása az esemény mindkét napján hallható lesz, itt közvetítik majd egyebek mellett Bihari Péter, a BME oktatási rektorhelyettese köszöntő beszédét is.

Az Állásbörze folyamán a K épület Pécsi Eszter termében tartják az ún. „Ziccer Akadémia” fantázianevet viselő eseményt, ahol szakemberek önéletrajz- és karriertanácsadást tartanak, emellett a helyszínen az életrajzba illeszthető igazolványképet is készítenek az álláskeresőkről, és idén lesz grafológiai tanácsadás.

A rendezvényen személyesen és az online térben is ingyenes lesz a részvétel, ám a sikeres álláskeresés miatt regisztrációhoz kötött. Néhány személyes adat kitöltését követően aktív felhasználóként már az aktuális önéletrajzukat is feltölthetik az álláskeresők, és jelentkezhetnek a meghirdetett állásokra. A jelentkezés után automatikus válaszlevelet kapnak a sikeres állásjelentkezésről, ezt követően már az adott cég képviselője keresi fel a részletekkel a jelölteket.

Orbán Balázs, a Műegyetemi Hallgatói Kft. ügyvezető igazgatója elárulta, hogy a helyszíni események mellett az online térben is készülnek programokkal a szervezők. „A hibrid állásbörzét még a koronavírus-járványra való reagálásként, 2020-ban álmodtuk meg. Akkor és ott nagy szükség volt erre a váltásra és lehetőségre, amellyel sok partnerünk élt is. Amióta jelentősebb korlátozás nélkül is szervezhetünk rendezvényeket, azt tapasztaljuk, hogy a cégek és a látogatók egyaránt előnyben részesítik a személyes jelenlét mellett megtartott kiállítást. Megőriztük az online csatlakozás lehetőségét, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy a kiállítók 99 százaléka inkább élőben vesz részt az eseményen. A virtuális jelenlét azonban továbbra is egy jó lehetőség azon kiállítóknak és álláskeresőknek, akik nem tudnak eljönni az Állásbörzére. Az online tér és a helyszín látogatói egyaránt jelentkezhetnek rekordmennyiségű álláshelyre, részt vehetnek a nyereményjátékokon, élőben követhetik a megnyitót, és az aktuális információkat megtalálják az Állásbörze közösségi médiafelületein” – osztotta meg gondolatait az idei esemény kapcsán Orbán Balázs.

 

Új menetrend a Felkészítő Napok programjaiban

2023. március 7-31.

Az egyetemi tanrend módosulása miatt az idei Felkészítő Napok az előző éveknél korábban, már a tavaszi szemeszter 2. tanítási hetén elkezdődött, árulta el Németh Ákos. Ráadásul a BME ÉSZI által szervezett események egész márciusban, az Állásbörze után is elérhetők lesznek. A szervezők célja, hogy a programokon részt vehessenek azok is, akik már a börze előtt, előre gondolkodnak a pályaválasztási, álláskeresési kérdésekről, továbbá olyan érdeklődők is, akik az állásmustra során vagy azt követően kapnak kedvet, inspirációt a karrierépítéshez, önéletrajzíráshoz.

„A legnépszerűbb témák a kapunyitási krízis, a kommunikáció és az önismeret. Érdekesség, hogy a ’Prezentációs technikák’ című tréning ősszel ugyan kelendőbb, mint tavasszal, ennek ellenére most is népszerű programelem. Az egyéni karrier-tanácsadás minden félévben a legnépszerűbb esemény, emiatt az Állásbörze előtt, a rendezvény ideje alatt és az állásmustra utánra is meghirdetünk alkalmakat erre a programelemre” – tette hozzá Németh Ákos.

A felkészülésben, a célirányos álláskeresésben és a helyszínen való tájékozódásban idén is segít az Állásbörze Kalauz, valamint a Műhely című kiadvány Állásbörze melléklettel kiegészült aktuális lapszáma is.

„A Műegyetemi Állásbörze hidat képez a profitorientált világ, a munkaerőpiac és az egyetemi hallgatók között. A rendezvénnyel a felek között olyan kapcsolódási lehetőséget, és számukra olyan platformot hívtunk életre, ahol az álláskeresők és a munkáltatók képviselői nyugodt körülmények között, kötetlenül beszélgethetnek elképzeléseikről, céljaikról. A cégek bemutatkozhatnak, mesélhetnek a cégkultúráról, a vállalat múltjáról és jövőjéről, valamint a nyitott pozíciókhoz kapcsolódó feladatokról, szükséges kompetenciákról. A másik oldalról az Állásbörze látogatói tét nélkül kipróbálhatják magukat egy interjú szituációban” – fejtette ki az felsőoktatási állásmustra koncepciójáról Orbán Balázs. Hozzátette, a rendezvényt évről évre fejlesztik, és folyamatosan keresik a lehetőséget arra, hogy megragadják a résztvevők figyelmét, olyan eszközöket és tanácsokat nyújtva a látogatóknak, amelyek elindíthatják őket karrierútjukon, vagy tovább vezetik őket egy másik, jobb lehetőség felé.

 

Újabb kutatást végzett a Műegyetemi Állásbörze és a MISZ Műegyetemi Iskolaszövetkezet

A kutatás azt vizsgálta, hogy a hallgatók mit gondolnak a gyakorlati oktatásról, fontos-e számukra, hogy olyan intézményben tanuljanak, ahol nagy hangsúlyt kap a gyakorlati oktatás, illetve hogy olyan cégek támogassák az intézményt, amelyek a későbbiekben, akár a munkaadóik is lehetnek. A Műegyetemi Állásbörze partneri kérdőívének célja pedig az volt, hogy kiderítse, a cégek hajlandóak-e támogatni ezeket az intézményeket. Az előzetes várakozásokkal összhangban az derült ki, hogy a kérdezett vállalatok 96 százalékban valamilyen úton támogatják a relevánsnak tartott egyetemeket/szakokat mentorképzéssel, szakmai gyakorlati hellyel; gyakornoki pozíciókat biztosítanak, eszközöket ajándékoznak vagy pénzbeli támogatást nyújtanak.

 

Elérhetőségek:

Műegyetemi Állásbörze honlap

Műegyetemi Állásbörze Facebook-oldal

Műegyetemi Állásbörze Instagram

A szervezés operatív részét bonyolító MŰHASZ Linkedin-oldala

Keress jól! podcast csatorna elérhetősége

Keress jól! blog

 

 

 

TZS-KJ

Fotók forrása: Műegyetemi Állásbörze honlap és Facebook-oldal