Ismét műegyetemi kutatónőt díjazott a NaTE

Különféle molekulák, főként vastartalmú enzimek viselkedését vizsgálja kutatásaiban Oláh Julianna, akit szakmai kiválóságáért díjazott a Nők a Tudományban Egyesület.

„Elbűvöl, ahogy a számok segítségével értelmezni lehet a molekulák viselkedését. Nagyon szeretném megérteni, hogy a szervezetünk hogyan használja fel és szabályozza a különböző fehérjéket, mi befolyásolja a reaktivitásukat, és hogyan tervezhetnénk ezek ismeretében hatékonyabb gyógyszereket. A jó gyógyszerek megtervezéséhez ugyanis értenünk kell azokat a folyamatokat, amelyek az emberi szervezetben lejátszódnak” – nyilatkozta Oláh Julianna, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (BME VBK) Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszékének egyetemi docense, aki elnyerte a Nők a Tudományban Egyesület kémiai és gyógyszertudomány kategóriájának kiválósági díját.

A többszörösen díjazott – korábban elnyerte a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat, majd kiváló eredményeinek köszönhetően Bolyai Emléklappal díjazták munkáját az ösztöndíj zárásakor -

műegyetemi kutatónő elárulta azt is, hogy a számításos kémiai módszernek lényegében csak a számítógépes erőforrások és a képzelet szabhat határt. Ráadásul nagyon jó lehetőséget adnak a kutatómunka és az anyaság összeegyeztetésére is, munkájához ugyanis nem szükséges folyamatosan a laboratóriumban tartózkodnia, a kémiai modellezés távolról még akkor is elvégezhető, ha a gyerekei betegek.

Nők a Tudományban Egyesület2013-ban alapította a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat. Az elismerést olyan fiatal kutatónőknek ítélik oda, akik kiemelkedő teljesítményt értek el szakterületükön, aktív részesei a tudományos életnek, készek részt vállalni a természettudományos és műszaki pályák népszerűsítésében a diáklányok körében, így inspirálva környezetüket, egyúttal példát mutatva az ifjaknak. A díjat idén tizedik alkalommal ítélték oda.

Az egyesület számára kiemelten fontos misszió a hazai kutatónők díjazása, mert a természettudományos vagy mérnöki pályákon máig rendkívül alacsony a nők aránya. Az Eurostat adatai szerint például 2021-ben az Európai Unióban dolgozó mintegy 15 millió kutató és mérnök között a nők aránya 41% volt, hazánkban azonban ez az arány mindössze 33 % körüli.

2022-ben Nők a Tudományban Kiválósági Díjat kaptak:

 

Agrár- és földtudományok kategória:

Solymosi Katalin biológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) egyetemi adjunktusa, aki a növényi színtestek új típusait keresi, valamint felépítésük és működésük feltáratlan részleteit vizsgálja.

 

Kémiai és gyógyszerészettudomány kategória:

Oláh Julianna, a BME VBK Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszékének egyetemi docense, aki számításos kémiai módszerek segítségével értelmezi a különféle molekulák és főként a vastartalmú enzimek viselkedését.

 

A kutatói tevékenység támogatásának elismerése:

Benséné Fekete Ildikó, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet laboratóriumi főmunkatársa.

Az elismerést az idei nőnaphoz kötődően a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével tizedik alkalommal ítéltek oda. A fiatal, még pályaválasztás előtt álló lányok példaképei lehetnek az idei díjazottak is, akiket az MTA Székházában köszöntöttek az elismerések átnyújtásával.

A Műegyetem 8 karán több mint 21.000 hallgatójából a BME pályaorientációs programjainak és ismeretterjesztő előadásainak köszönhetően a lányok aránya ma 34%. A Nők a Tudományban Egyesület 2012-ben indította el a Lányok Napja kezdeményezését, ebben a lányoknak szóló országos pályaorientációs programsorozatban a BME rendszeresen részt vesz.

A Nők a Tudományban Egyesület készített egy kisfilmet Oláh Julianna munkásságáról és műegyetemi hétköznapjairól, amely a NaTE YouTube-csatornáján is megtekinthető.

A NaTE Kiválósági Díj kapcsán Oláh Julianna a Klubrádió „Szerepvállalás” című műsorában adott interjút a kutatás szabadságáról, a tudományos munka nyújtotta lehetőségekről, valamint a munka és magánélet egyensúlyáról.

A gázmolekuláknak az aerob élőlények szervezetére gyakorolt hatását és a lezajló folyamatokat elemezte a CELSA-program által támogatott kutatási tervében. Oláh Julianna és kutatócsoportja a szolubilis guanilát cikláz (sGC) nevű óriási fehérjemolekulát vizsgálta, amely az emberi szervezetben az egyetlen nitrogén-monoxidot megkötő fehérje. A gázmolekula kötődését követően másodlagos jelzőmolekulák jönnek létre, beindítva szabályozási mechanizmusokat a test különböző részeiben. A műegyetemi szakemberek mindennek a molekuláris, atomi szintű hátterét elemezték. (A téma kapcsán a bme.hu készített interjút Oláh Juliannával – szerk.)

Oláh Julianna volt az egyik első kiválasztott az MTA által létrehozott, kisgyermeket nevelő kutatónők és a kisgyermeküket egyedül nevelő kutatók szakmai előmenetelének támogatására kiírt ösztöndíjprogramra. (Az MTA ösztöndíjának elnyerése kapcsán az anyai és a kutatónői szerep kettősségéről osztotta meg gondolatait Oláh Julianna – szerk.)

 

 

TZS-KJ

Fotók forrása: Nők a Tudományban Egyesület