Mint vegyész siklik a jégen

Mercs Abigél a februári magyar bajnoki cím megszerzése után márciusban Hollandiában a Mass Start kategóriában a 22-helyen végezve mutatkozott be élete első világbajnokságán.

A pályaválasztás előtt álló Mercs Abigél érdeklődése a Műegyetem iránt  2020-ban az Educatio Kiállításon ébredt fel, ma már a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának vegyészmérnök hallgatója, a sportról és az egyetemista életről kérdeztük.  

 

Miért és mikor választotta a korcsolyázást mint, sportágat?

A sportág szeretete egészen kiskoromra nyúlik vissza. 6 évesen kezdtem el jégkorcsolyázni a szombathelyi műjégpályán. A sebesség élménye, illetve az edzések jó hangulata teljesen magával ragadott. Nyaranta görkorcsolyát húztunk, amit szintén nagyon élveztem. Egészen 2 évvel ezelőttig szinte csak görkorcsolyáztam, telente párszor a nagypályás gyorskorcsolya sportággal barátkoztuk. A tavalyi volt az első komoly szezonom gyorskorcsolyában.

Miért a BME-re jelentkezett, milyenek a tapasztalatai?

Egészen 11. osztály végéig orvos szerettem volna lenni. A kémia mindig is jobban érdekelt, mint a biológia, így az Edukáció kiállításon a BME standjához sétálva kémiás szak után érdeklődtem. A hallgatók nagyon szimpatikusak voltak, elkezdtem utánaolvasni, nagyon megtetszett az egyetem. Természetesen nem bántam meg, hogy ezt az iskolát választottam. Tanáraim kivétel nélkül segítőkészek, nélkülük nem tudnám a sportot, és a tanulást azonos szinten űzni.

 

Hogyan lehet összeegyeztetni az élsportot és az egyetemi tanulmányokat?

Amint az előbb említettem a tanáraim nagyon sokban megkönnyítik ezt. Persze, a versenyszezonban akadtak nehézségeim, a rengeteg verseny -felnőtt és korosztályos világkupák, egyetemi világbajnokság, illetve felnőtt világbajnokság- miatt sokat kellett mulasztanom. Mindig törekszek a célom elérésére, és szeretném elsajátítani a szükséges tudást.

A sport mellett marad-e idő egyetemistának lenni?

Szerencsére marad. Édesanyám szokta mondani, hogy az embernek arra van ideje, amire szeretné. Ezt pontosan így érzem. A versenyszezonban fél évet töltöttem távol, de ez számomra nem probléma. Csodálatos helyeken jártam, új barátokat szereztem. Nagyon szeretem űzni a sportágam, és szerencsésnek érzem magam, hogy ez a tanulmányaimmal összeegyeztethető. Természetesen mikor hazalátogatok, időmet a barátaimra és a családomra szentelem, és persze a tanulásra. Néha nehéz, hogy sok távollét miatt nem lehetek velük, de az itthon töltött idő mindenért kárpótol.

 

Mik a tervei az egyetem után, illetve milyen célokat tűzött ki a sportban?

A diplomám megszerzése után szeretnék elhelyezkedni vegyészmérnökként, természetesen a sporttal összeegyeztetve. A gyorskorcsolyában, olimpiai sportág lévén, célom a 2026-ban megrendezésre kerülő ötkarikás játékokon való részvétel.  Óriási bennem a motiváció. Szerencsére elmondhatom magamról, hogy a családom, a barátaim, a segítőim, illetve nem utolsó sorban a Magyar Korcsolyázó Szövetség mellettem áll maximálisan. Ezúttal is szeretném megköszönni, hogy ennyien szeretnek, és szurkolnak nekem.

 

 

 

KJ

Fotó: Mercs Abigél Facebook