BME-es kutatók nyertek el Fulbright senior ösztöndíjat

A 2023/2024-es tanévre támogatást elnyert 14 magyar Fulbright öszöndíjas közül hárman a Műegyetem kutatói.

A 2023/2024-es tanévre a VIK két kutatója, Biczók Gergely (HIT) egyetemi docens és Kollár Zsolt (MIT) egyetemi docens, valamint Papp Soma, a VBK Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék egyetemi adjunktusa nyerték el a US Department of State Fulbright ösztöndíját, melynek keretében kutatásaikat az Amerikai Egyesült Államokban végezhetik. A Fulbright ösztöndíj minden tudományterületről pályázható; ebben az évben összesen 14 magyar kutató nyerte el. A további sikeres Fulbright és Erasmus pályázatok elősegítésére a BME tájékoztató napot tart március 30-án.

Biczók Gergely, a Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék egyetemi docense 2024 májusa és augusztusa között a University of Michigan-en lesz vendégkutató Prof. Mingyan Liu csoportjában. Kutatási témája a gazdasági ösztönzők vizsgálata és tervezése hálózatba kötött rendszerekben, különös tekintettel az alkalmazott kiberbiztonsági, adatvédelmi és gépi tanulási mechanizmusok kölcsönhatásaira. Biczók Gergely PhD hallgatóként már részesült Fulbright ösztöndíjban. (2007/2008, Northwestern).

Kollár Zsolt, a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék egy. docense 2023 augusztus elejétől december végéig a Kennesaw State University-n lesz vendégkutató Prof. Hoseon Lee csoportjában. Kutatási témája a mesterséges intelligencia alkalmazása jelfeldolgozási problémákra, illetve nyalábformálási eljárások optimalizálása. Emellett az egyetemi oktatásban is részt fog venni.

Papp Soma, a Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék egy. adjunktusa 2024 februárjától júliusáig a Colorado State University vendégkutatója lesz Prof. Charles S. Henry csoportjában. Kutatásának célja egy multiparaméteres szenzor platform kifejlesztése, amely lehetővé teszi bizonyos ráktípusok korai felismerését nyálmintákból nem-invazív módon. 

 

VBK-VIK