Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Húsz éve törvény biztosítja

2023. 03. 28.

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény húsz éve került elfogadásra, ez is témája volt BME Esélyegyenlőségi Bizottsága ülésének.

A Műegyetem az egyenlő bánásmód biztosítása és az esélyegyenlőség előmozdításának, az egyetem Esélyegyenlőségi Tervének a foglalkoztatás területén történő megvalósítása érdekében hozta létre az Esélyegyenlőségi Bizottságot, amely változó tagi összetétellel, de hosszú évek óta működő testület, mely tavaly júniusban alakult újjá. A bizottság munkájáról Ollári Szilviát, a bizottság elnökét kérdeztük.

Dr. Nagy-Tóth Kitti, Dr. Frank Ágnes, Ollári Szilvia, Katona Brigitta, Gábor Ágnes, Dr. Kiss Rita Mária, Vertetics Zoltán

 

Mi az Önök feladata?

A Bizottság elsősorban felmérések és javaslatok, a következő időszakra vonatkozó Esélyegyenlőségi Terv készítésével tudja támogatni az egyetem vezetését. A Bizottság lehetőség szerint minél szélesebb körben konzultál az Esélyegyenlőségi Tervben kiemelt munkavállalói célcsoportokkal, együttműködik és támogatja az Egyetemen működő társ-testületeket, részt vesz az esélyegyenlőségi ismeretek megosztásában. Panasztétel esetén pedig elsőfokon eljár.

 

Milyen gyakran fordulnak önökhöz, illetve vannak-e beavatkozást igénylő esélyegyenlőségi esetek a BME-n ?

Alapvetően az Esélyegyenlőségi Tervben, illetve a Cselekvési Tervben meghatározott célkitűzések mentén, tervezetten folyik a bizottsági munka. A tavalyi évben mindössze két megkeresés érkezett a Bizottsághoz.

 

Volt- e a mostani ülésnek különleges napirendi pontja?

Huszadik éve lesz, hogy elfogadásra került az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény, mely alkalomhoz kapcsolódva az idén szeretnénk kiemelt figyelmet fordítani az intézményi törekvések bemutatására, a foglalkoztatottak számára nyitva álló lehetőségek ismertebbé tételére.

A BME Esélyegyenlőségi Bizottsága

 

Elnök: Ollári Szilvia

Szavazati jogú tagok: Dr. Kiss Rita Mária, Gábor Ágnes, Dr. Frank Ágnes, Dr. Nagy-Tóth Kitti, Vertetics Zoltán

Tanácskozási jogú tag: Katona Brigitta esélyegyenlőségi referens.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotó: Geberle B.