Több ezren tették meg első karrierlépésüket a Műegyetemi Állásbörzén

A vártnál is nagyobb volt az érdeklődés a tavaszi Műegyetemi Állásbörze iránt: közel húszezren látogattak ki az új helyszínnel bővült rendezvényre.

2023. március 21-22-én immáron 53. alkalommal rendezték meg a Műegyetemi Állásbörzét, ahol a Központi épület mellett új helyszínen, a lágymányosi kampuszrészen is készültek programokkal és kiállítással a szervezők.

Főállású és részmunkaidős pozíciók, gyakornoki és ösztöndíjprogramok iránt érdeklődőket is vártak a börzére, akiknek több mint 150 kiállító közel 4000 különféle lehetőséget kínált a hazai felsőoktatás legnagyobb állásmustráján. A kínálat nemcsak mennyiségében, hanem a szakterületek számát tekintve is rekordnak számított: népszerűek voltak a mérnöki, a műszaki, a természettudományi, a humán és a közgazdasági lehetőségek is.

A rendezvényen Bihari Péter, a BME oktatási rektorhelyettese köszöntötte a vendégeket. Az állásbörzére ellátogatott Czigány Tibor rektor, valamint Verseghi-Nagy Miklós kancellár és Pálfalvi András kancellárhelyettes is.

„A korábbi trendekhez hasonlóan egy erős tavaszi esemény van mögöttünk. Az álláskeresők mellett ilyenkor rendszerint már az elsőévesek is ellátogattak a rendezvényre, akik immáron ismerős terepen szeretnének tájékozódni arról, hogy leendő diplomájukkal milyen lehetőségek nyílhatnak meg előttük, tapasztalatot szereznek és megismerik a munkáltatói oldalt” – osztotta meg a tavaszi szemeszter eseményével kapcsolatos élményeket a szervezők oldaláról Németh Ákos, a BME Kancellária Értékesítési és Szolgáltatási Igazgatóság (BME ÉSZI) vezetője. Hozzátette: a Műegyetemi Állásbörze egyre népszerűbb karrieresemény a külföldi hallgatók körében is, akik részéről már korábban felmerült az igény az angol nyelvű tájékoztatásra, és arra is, hogy olyan kiállítóktól kérdezhessenek, akik nem csak magyar anyanyelvű munkavállalókat foglalkoztatnak. Idén már 40 ilyen cég volt jelen a rendezvényen.

A szervezők idén a Központi épület mellett új helyszínen, a lágymányosi kampuszrész Q épületében is készültek programokkal. Olyan vállalati partnereket kértek fel az előadásokra, amelyeknek főként a BME GTK szakjaira járók a fő célcsoportja. A Q épületben céges partnerek és a BME GTK oktatói tartottak előadásokat a Deutsche Telekom IT Solutions Pódiumon, a prezentációkat pedig élő közvetítésben nézhették azok, akik nem voltak jelen a helyszínen. (A börzét követő időszakban az előadások teljes anyaga is fel fog kerülni a „Keress jól!” Youtube-csatornára.)

Szerdán kitelepült a rendezvényre a Keress jól!” podcastcsatorna stábja, amelynek riporterei mikrofonvégre kapták a podcast világa iránt érdeklődőket, és azokat is, akik szívesen megosztották véleményüket az eseményről.

A K épületben a kiállítók és standok mellett új köntöst kapott a karrier-tanácsadás, amely a tavaszi eseményen a „Ziccer Akadémia” fantázianevet viselte. A Pécsi Eszter teremben megszervezett programelem népszerűségére tekintettel a rendezvény mindkét napján meghosszabbított nyitvatartással várták a látogatókat. Az érdeklődők önéletrajz- és karrier-tanácsadáson is részt vehettek, és akinek igénye, szüksége volt rá, fotót is készíthetett az önéletrajzához. A repertoárba visszakerült egy régi, sokak által kedvelt programelem: a grafológiai tanácsadás. „Az idén először megvalósított kampuszosítás nagyon jól sikerült, több pozitív visszajelzés érkezett kiállítói és látogatói oldalról is” – jegyezte meg Németh Ákos. „Budapest legnagyobb és legrangosabb felsőoktatási álláskereső mustráját rendezzük meg a Műegyetemen. Az esemény évről évre fejlődik, több vállalati partner számára presztízs értékű a rendezvényen való megjelenés. Több cég még a börze idején jelezte, hogy ősszel is részt venne az eseményen, sőt, akár a Q épületben is kiállítana. A partnerek visszajelzése alapján az idei eseményt 4,38-ra értékelték egy 5-ös skálán.”

Az állásbörzén jelen volt a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság, valamint az Idegen Nyelvű Oktatási Igazgatóság (INyOI) és az EELISA Egyetemi Szövetség program is. E standok látogatói általában az Erasmus program részleteiről érdeklődtek, ám sokakat foglalkoztattak a nyári egyetemek, a külföldön elvégzett szakmai gyakorlatok feltételei, tanácsot kértek konkrét pályázatokkal kapcsolatban, és voltak, akiket az Európai Unión kívüli, ausztráliai, ázsiai, mexikói, japán és a Fulbright ösztöndíj Egyesült Államokba szóló programjairól szerettek volna több információt szerezni.

A rendezvényen személyesen és az online térben is ingyenes volt a részvétel, ám regisztrációhoz kötött. Az állásbörze honlapján néhány személyes adat kitöltését követően aktív felhasználóként már az aktuális önéletrajzukat is feltölthették az álláskeresők, és jelentkezhettek a meghirdetett állásokra. Az Állásbörze oldalán többféle szűrési szempont (pl. munkavégzés helye, szükséges nyelvismeret, végzettség stb.) könnyítette a célzott álláskeresést. A betöltetlen pozíciók a rendezvény után is elérhetők maradtak a börze honlapján.

A felkészülésben, a célirányos álláskeresésben és a helyszínen való tájékozódásban az Állásbörze Kalauz, valamint a Műhely című kiadvány Állásbörze melléklettel kiegészült aktuális lapszáma is segítette a résztvevőket.

„Szervezői oldalról örömteli, hogy évről évre újabb és újabb célokat tudunk kitűzni, amiért az egész szervezői stáb egy egységként dolgozik. Mindenkinek szívügye a Műegyetemi Állásbörze sikeressége. Hetekig intenzív szimbiózisban élünk a rendezvénnyel, ezért minden apró részletét ismerjük, és bártan kijelenthető, hogy a célokat mindig sikeresen abszolváljuk. Némi izgalom volt bennünk a kampuszosítás első lépései miatt, ám szerencsére beigazolódtak a várakozásaink: jó döntés volt az újítás. Számos pozitív visszajelzést kaptunk, köztük azt, hogy egyre több kiállítót érdekelne a jelenlét további műegyetemi épületekben. A hallgatók is jól fogadták, hogy az egyetem olyan pontjára is kihelyeztük egy szeletét a Műegyetemi Állásbörzének, ami sok hallgató számára az egyetlen, napi szinten elérhető egyetemi helyszín. Ez a rendezvény az egyik elsődleges pillére a kapcsolatalakításnak, megteremti azt a hidat a kiállítók és látogatók, a munkáltatók és álláskeresők között, reményeink szerint hozzájárulva egy sikeres karrier első vagy következő lépcsőjéhez” – summázta a szervezői tapasztalatokat Orbán Balázs, a Műegyetemi Hallgatói Kft. ügyvezető igazgatója.

Újabb kutatást végzett a Műegyetemi Állásbörze és a MISZ Műegyetemi Iskolaszövetkezet

A kutatás azt vizsgálta, hogy a hallgatók mit gondolnak a gyakorlati oktatásról, fontos-e számukra, hogy olyan intézményben tanuljanak, ahol nagy hangsúlyt kap a gyakorlati oktatás, illetve hogy olyan cégek támogassák az intézményt, amelyek a későbbiekben, akár a munkaadóik is lehetnek. A Műegyetemi Állásbörze partneri kérdőívének célja pedig az volt, hogy kiderítse, a cégek hajlandóak-e támogatni ezeket az intézményeket. Az előzetes várakozásokkal összhangban az derült ki, hogy a kérdezett vállalatok 96 százalékban valamilyen úton támogatják a relevánsnak tartott egyetemeket/szakokat mentorképzéssel, szakmai gyakorlati hellyel; gyakornoki pozíciókat biztosítanak, eszközöket ajándékoznak vagy pénzbeli támogatást nyújtanak.

 

Lezajlottak a Felkészítő Napok

2023. március 7-31.

 

Az egyetemi tanrend módosulása miatt az idei Felkészítő Napok az előző éveknél korábban, már a tavaszi szemeszter 2. tanítási hetén elkezdődött. A szervezők úgy alakították a programok időtartamait és a kezdési időpontokat, hogy a hallgatók minél szélesebb köre számára elérhető legyenek a programelemek. A BME ÉSZI által szervezett események egész márciusban, az Állásbörze után is elérhetőek voltak. „Célunk volt, hogy a programokon részt vehessenek azok is, akik már a börze előtt, előre gondolkodnak a pályaválasztási, álláskeresési kérdésekről, továbbá olyan érdeklődők is, akik az állásmustra során vagy azt követően kapnak kedvet, inspirációt a karrierépítéshez, önéletrajzíráshoz.”

A szervezők a tavaszi rendezvény zárása után már hozzá is kezdenek az őszi szemeszter állásmustrájának előkészítéséhez.

 

A 54. Műegyetemi Állásbörze tervezett időpontja: 2023. október 10-11.

 

Elérhetőségek:

Műegyetemi Állásbörze honlap

Műegyetemi Állásbörze Facebook-oldal

Műegyetemi Állásbörze Instagram

A szervezés operatív részét bonyolító MŰHASZ Linkedin-oldala

Keress jól! podcast csatorna elérhetősége

Keress jól! blog

 

 

TZS-BME Kancellária ÉSZI

Foto: Gebrele B.