Amerika egyik legrangosabb tudományos díját nyerte el a BME öregdiákja

Joe Biden amerikai elnök az egyik legrégibb és legrangosabb amerikai tudományos díjjal, tüntette ki Darleane C. Hoffmant és Gabor A. Somorjait, a BME egykori hallgatóját.

Kedden jelentették be, hogy az amerikai kormány Enrico Fermi Elnöki Díjban részesíti Somorjai Gábor Árpádot és Darleane C. Hoffmant, a Berkeley Egyetem két kutatóját. A díjat az Egyesült Államok egyik legrégebbi és legnívósabb tudományos elismeréseként tartják számon, mellyel azokat a kutatókat ismerik el, akik életre szóló, nemzetközi jelentőségű eredményt értek el az energia termelése vagy felhasználása terén.

Somorjai Gábor Árpád 1935-ben született Magyarországon. A Műegyetem negyedéves vegyészmérnök hallgatója volt, amikor kitört az 1956-os forradalom, ekkor emigrált az Államokba, ahol 1960-ban kémiai doktori címet szerzett a Berkeley Egyetemen. 1972-től az egyetem professzora és az E.O. Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium Anyagtudományi Osztályának vezető tudósa lett.

A mostani kitüntetést a Berkeley Egyetem közleménye szerint „a felületek molekuláris vizsgálatában az monokristályok felhasználásával elért úttörő eredményeivel, a felületi szerkezet kvantitatív meghatározására szolgáló technikák kifejlesztésével, valamint a heterogén fémkatalízis molekuláris alapjainak megteremtésével” érdemelte ki. Somorjai pályája során 130 doktoranduszt és 250 posztdoktori ösztöndíjast oktatott, így nem túlzás az amerikai egyetem állítása, miszerint a vegyészmérnök professzor a szakterülete vezető tudósainak új generációját nevelte ki.

A másik kitüntetett, Darleane C. Hoffmann is Somorjai, már nyugdíjba vonult kollégája, aki „a nukleáris és radiokémia területét előmozdító tudományos felfedezésekkel, a minisztérium nemzetbiztonsági és nukleáris hulladékkezelési feladatainak kiemelkedő szolgálatával, valamint a radiokémiai kutatás és oktatás terén betöltött vezető szerepével” érdemelte ki az elnöki díjat.

Darleane C. Hoffman (Fotó: Berkeley Lab) és Somorjai Gábor (Fotó: Robert M Couto/Berkeley Lab)

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság