Bringás reggelit tartottak a Műegyetemen

A Műegyetem vezetése is minden eszközzel támogatni szeretné a kerékpáros közlekedés elterjedését az egyetemi polgárok körében.

A borongós idő ellenére szép számmal gyülekeztek a kerékpárosok a Sóhajok Hídjánál kora reggel a Műegyetemen. A két keréken érkezőket péksüteménnyel, gyümölccsel, vízzel teli praktikus kulaccsal és vízálló nyeregvédővel várták a szervezők.

9.00 órakor Czigány Tibor rektor köszöntötte a bringásokat. Beszédében kiemelte, hogy a Fenntartható BME" programon dolgozó munkacsoport 2022 tavaszán alakult meg, és négy területen fogja össze a témához kapcsolódó műegyetemi polgárokat. Az egyik a közlekedési csoport, melynek legfőbb célja a fenntartható és biztonságos közlekedési módok elterjedésének elősegítése, legyen az a munkába járás vagy konferenciára utazás. Ennek apropóján merült fel a Bringás reggeli ötlete is, hiszen a kerékpározás a leginkább fenntartható, a legkisebb CO2 kibocsátással járó és az egyik legegészségesebb közlekedési mód. Czigány Tibor hangsúlyozta a vezetők szerepét nemcsak a támogatás, hanem a példamutatás területén is. Elmondta, hogy a BME kancellárja és jómaga sem élnek a szolgálati autó használatának lehetőségével, hanem lakhelyük jelentős távolsága ellenére is tömegközlekedéssel járnak dolgozni.

A biztonságos kerékpártárolás jelentőségére kitérve felhívta a figyelmet, hogy a kampusz területén jelenleg is 23 helyszínen 655 kerékpár elhelyezésére van lehetőség nyitott és zárt tárolókban egyaránt. A tárolók helyét Google térkép is mutatja, amely digitális formában bárki számára elérhető az egyetem központi honlapján. A jövőre vonatkozóan a rektor kiemelte, hogy a tárolók bővítésén kívül zuhanyzók kialakítása és további ösztönző programok szervezése is a tervek között szerepel.

Ezt követően a Pro Progressio Alapítvány támogatásával vásárolt kerékpáros szerszámkészletek ünnepélyes átadása következett. A kampusz területén mától 4 helyen elérhetők ezek a gyorssegélyt nyújtó szerszámkészletek: a CH és a Q épületek portáin, illetve a középső kampuszon a Stoczek József utcai és Bertalan Lajos utcai sorompós portán.

Czigány Tibor beszédének végén köszönetet mondott a szervezőknek: Keglevich György egyetemi tanárnak, a Fentartható BME munkacsoport vezetőjének, Esztergár-Kiss Domokos tudományos főmunkatársnak, a közlekedési csoport vezetőjének, és a rendezvény fő szponzorának, a Pro Progressio Alapítványnak, amely a szerszámok biztosítása mellett hozzájárult a résztvevők megvendégeléséhez is. Köszönetét fejezte ki továbbá a MISZ Műegyetemi Iskolaszövetkezetnek, amely praktikus kulacsokkal ajándékozta meg a kerékpárosokat.

A rektori beszédet követően Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes rámutatott, hogy az ilyen jellegű események kellően ösztönzőek tudnak lenni, átalakulhat a gondolkodás, és egyszeri alkalomból szokás formálódhat.

Keglevich György kitért a „Fenntartható BME” programon dolgozó munkacsoport többi területére, bemutatta a jelenlévő vezetőket, illetve örömét fejezte ki, hogy a kerékpárosok között hallgatókat, oktatókat, dolgozókat, sőt dékánhelyetteseket és tanszékvezetőket is lát.

A Pro Progressio Alapítvány elnöke, Pakucs János rövid beszédében elmondta, hogy az alapítvány értékrendjében fontos szerepet játszik az élhető jövő megteremtése, így örömmel támogatja az egyetemet a környezettudatos megoldások felkutatásában, bevezetésében. Az alapítvány a „Fenntartható BME” programon dolgozó munkacsoport működéséhez összességében 1 millió forint támogatást biztosít. Az erről szóló együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására a mai reggelen került sor.

A műegyetemi Bringás reggeli és a szerszámkészletek szponzorálása az első nyertes pályázat, amit reményei szerint sok hasonló követ majd.

A beszédek sorát a rendezvény ötletgazdája, Esztergár-Kiss Domokos zárta, aki ráerősítve az elhangzottakra hangsúlyozta a kerékpározás jótékony hatásait mind a bringázó, mind a környezete szempontjából. Kifejtette, hogy a változást a munkahelyre történő utazás során lehet leginkább elérni, ezért fontos, hogy erre személyes ösztönzőkkel és biztonságos infrastruktúrával lehessen inspirálni az embereket. A szerszámkészletek is ezt a célt szolgálják. Kitért a hamarosan startoló májusi kilométergyűjtő verseny részleteire, amit több fórumon is terveznek hirdetni.

A program végén a kerékpárosok egy rövid tiszteletkört tettek a kampusz területén, ezzel demonstrálva a fenntartható közlekedés iránti elkötelezettségüket.

 

 

KK-TZS

Fotó: Geberle B.