Lányok Napja a Műegyetemen

Ismét az ifjú hölgyeké lesz a főszerep a BME-n. Gyere a Műegyetemre a Lányok Napján!

A Lányok Napja egy országos pályaorientációs program diáklányok részére, amit a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) 2012 óta minden évben megszervez. Célja, hogy a pályaválasztás előtt álló lányok megismerhessék a felsőoktatási intézmények, a kutatóintézetek, a technológiai vállalatok szakmai-képzési lehetőségeit, a STEM (természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika) területekhez közel álló képzéseket és karrierlehetőségeket.

A BME fogadóhelyként már a kezdetektől csatlakozott a rendezvényhez. Interaktív programjaival igyekszik a tudományok világát izgalmas és vonzó karrierlehetőségként bemutatni az ide látogató felső tagozatos általános és középiskolás lányok számára.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem idén is több helyszínen, sok izgalmas programot kínál:

A Villamosmérnöki és Informatikai Kar bepillantást enged  high-tech laborjaiba, és kiderül, hogyan lehet kibertámadás ellen hatékonyan védekezni, valamint hogyan ismeri fel a MI a beszédből a hangulatunkat. A Természettudományi Kar oktatói „Így használd izgalmas dolgokra a matematikát” címmel tartanak érdekes előadásokat. Szintén a TTK jóvoltából a BME Oktatóreaktorába is ellátogatnak a lányok, ott pedig kiderül, hogy a radioaktivitás vajon a barátunk, vagy éppen az ellenségünk. A Fizikai Intézeti laborlátogatások során olyan extrém érzékeny eszközökkel ismerkedhetnek meg, amelyekkel a kutatók atomokat, molekulákat és mágneseket vizsgálnak. A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar bepillantást enged egy logisztikai mérnök mindennapos kihívásaiba, megtudható, hogyan lehet élhetőbbé tenni a várost, illetve egy nap alatt megismerhető a jövő közlekedése is.  A Gépészmérnöki Kar programjain többek közt kiderül, hogy különböző zenékkel hogyan lehet hullámokat megjeleníteni égés közben lángorgonán, mit jelent a KerékshiMMyző” kifejezés, és mire lehet használni a szélcsatornát. Az Építőmérnöki Kar „Építsd, szépítsd a világot!” programjának keretében megtapasztalható, hogy „Egy csipet cement, egy marék kavics” segítségével mi mindent lehet betonból készíteni, illetve (Híd)Ász lányokat hív terepi kirándulásra a Petőfi hídhoz. Itt a lányok megismerhetik a híd történetét, szerkezetét, és belépve a híd alatti kezelőjárdára Budapest egyik emblematikus építményét egy különleges, kevesek által látogatott helyről is megszemlélhetik.

A programon való részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. Az egyes előadásokra, bemutatókra a Lányok Napja kezdeményezés honlapján regisztrálhatnak az érdeklődők. A program résztvevői emléklapot kapnak a rendezvényen való részvételről.

 

A 2023. április 27-i programok teljes listája itt érhető el.

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fontosnak tartja a nők műszaki és természettudományos pályaválasztását, ösztönzi szerepvállalásukat a tudományos életben, kutatásokban és publikációkban. Ennek tanúbizonysága a BME Gender Equality Plan 2022-2025 (BME GEP), magyarul Nemek Közötti Egyenlőségi Terv 2022-2025 dokumentum kiadása, melyet hosszas előkészületeket követően 2021 decemberében fogadott el a Műegyetem Szenátusa. 

Az országos és műegyetemi kezdeményezésű pályaorientációs tevékenységeknek is köszönhetően a női hallgatók aránya fokozatosan bővül minden képzési területen, és a BME-n tanuló hallgatók között a nők aránya 2021-re meghaladta a 34%-ot (34,11%).

 

Hasznos információk, ajánlók:

Mérnöklányok a családban: felhívás

Milyen mérnök legyek?

Ahol kevesebb lány van a BME-n.. Változtass!

 

 

Fotók forrása: SPOT