Új szereplő a BME pályaorientációs tevékenységében

A Műegyetem Támogatói és Baráti Köre egyesület BME Tech Day címmel programsorozatot indított. Első állomása a BME KJK-n szervezett pályaorientációs esemény volt.

Három előadás és önvezető autó mustra várta az érdeklődő középiskolásokat a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán (BME KJK) megrendezett eseményen. Az első előadást Bécsi Tamás (egyetemi docens, Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék) tartotta „Legyél te is járműmérnök” címmel. A kedvcsinálóban szó volt arról, mi egy járműmérnök feladata, mire szakosodhatnak a hallgatók, milyenek a végzettek munkaerőpiaci kilátásai, és a tanuláson túl milyen lehetőségek várják a karon a fiatalokat.

A következő előadást Aradi Szilárd (egyetemi docens, Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék) tartotta „Ön vezet vagy önvezet” címmel. A diákok pontos képet kaphattak az önvezető járművek fejlesztésének jelenlegi állapotáról, megismerkedhettek az önvezetés fokozataival, az aktuális kihívásokkal. Az előadás egyik legérdekesebb része az önvezető járművekkel kapcsolatos be nem vált jóslatokról szólt, amelyek szerzői között ott volt Elon Musk is. A tesztautó megtekintése után Frank Péter, a Műegyetem Támogatói és Baráti Köre (MTBK) https://mtbk.bme.hu/ alelnöke, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója adott elő a kamionok vezetőtámogató rendszereiről, azok fejlesztési irányairól.

Az MTBK első pályaorientációs rendezvényére 32 középiskolás érdeklődő érkezett négy iskolából: a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumból, a Fazekas Mihály Gimnáziumból, az Eötvös József Gimnáziumból, míg a legtöbben, 26-an a Kempelen Farkas Gimnáziumból.

A tesztautó megtekintése közben válaszoltak kérdéseinkre a Kempelen Farkas Gimnázium matematika-fizika szakos kísérő tanárai: Simonné Tatár Zita és Bakosné Novák Andrea.

 

Egy hétközi eseményre 26 diákkal érkeztek, ez igazán szép eredmény. Hogyan sikerült ezt elérni?

 

Simonné Tatár Zita

Gimnáziumunk erősnek számít a reál tárgyakban, és szerencsére a lányok is érdeklődnek ezen tantárgyak iránt. Ezt jelezi az is, hogy a mai csoport egyharmada lány. Ez az arány egyébként a matematika fakultációnkon is jellemző.

 

Bakosné Novák Andrea

Az a tapasztalatom, hogy a matematikához képest a fizika talán kevésbé közkedvelt, bár szerintem azért a mi iskolában az országos átlagnál népszerűbb. A fizika azért veszít nagyon sokat a népszerűségéből, mert a fizika érettségit meg lehet úszni például az informatikával, amit sokkal könnyebb megtanulni. Az egyetemre való bejutáshoz pedig mindenki a könnyebb utat választja. A mostanihoz hasonló pályaorientációs programok egyébként nagyon népszerűek nálunk, igénylik a diákok.

 

Honnan szereztek tudomást a mai eseményről?

 

Bakosné Novák Andrea

Mondhatnám magán úton, az osztályommal párhuzamos évfolyamra jár az MTBK titkára, Cseng fia, rajta keresztül kaptuk az információt. A gyerekeink nagyon érdeklődőek, ezért sikerült ilyen sok diákkal eljönni a mai rendezvényre. A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karon még nem voltunk, de a tanreaktort már láttuk korábban. Az ilyen programokra szívesen jövünk, amikor csak lehet.

 

Simonné Tatár Zita

Mi egy 8 osztályos gimnázium vagyunk, ami bizonyos szempontból megkönnyíti a dolgunkat, hiszen jobban ismerjük a diákjainkat. Most 9-10. évfolyamosokkal jöttünk, olyanokkal, akik még nem választottak fakultációt, nem hoztak döntést a továbbtanulásról. Az ilyen programok szerintem nekik a leghasznosabbak. A 11-12. évfolyamosok jellemzően már eldöntik, hol szeretnének továbbtanulni. Hasznosnak tartjuk ezeket a kezdeményezéseket, voltunk már több, a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett rendezvényen és a Wigner Fizikai Kutatóközpontban is.

 

A rendezvényt szervező MTBK titkára, Simonné Kádár Csenge elmondta:

„Nagyon örülünk, hogy a diákok ilyen érdeklődőek voltak a BME Tech Day-en! Fontosnak tartjuk, hogy a programunkon keresztül a BME-re látogató fiatalok belelássanak az egyetemi tanulmányok sokszínűségébe. A szervezés során a legnagyobb nehézséget talán a diákok elcsábítása jelentette. Partnerként tekintettünk a gimnáziumok osztályfőnökeire, akiket elektronikus úton vagy személyesen is megkerestünk. Úgy gondolom, hogy aki ellátogatott a programunkra, mindenképpen új élményekkel és ismeretekkel távozott.”

Az MBTK alelnöke, Frank Péter így értékelte a rendezvényt:

„Sikeresen zártuk a BME Tech Day első alkalmát, ahol a diákok bepillantást nyertek az egyetemi tanulmányok egy kis részletébe, míg a program folytatásaként az itt megszerezhető tudás iparban történő felhasználását is jobban megérthették.

A Műegyetem Támogatói és Baráti Köre az egykor itt végzett, mára sikeres vállalatvezetők, kutatók, professzorok tenni akaró csoportja. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a hazai mérnökképzés fellegvára. Megállja a helyét a nemzetközi versenyben, kiemelkedő szakmai színvonalat képvisel és rendkívül értékes diplomát ad. Nem véletlen, hogy óriási a kereslet a BME-n végzett mérnökök iránt. Mindazonáltal azt tapasztaljuk, hogy a pályaválasztás előtt álló diákok keveset tudnak a mérnöki szakmáról, és arról, hogy az értékes diplomáért nem kell külföldi egyetemet keresni.

A BME Tech Day programsorozat célja, hogy a még bizonytalankodó, fakultációválasztás előtt álló diákok figyelmét is a Műegyetem felé fordítsuk. A pályaválasztás során a legnagyobb fejtörést az okozza, hogy a fiatalok nem látnak elég példát a tanulmányok iparban történő alkalmazására, nem mindig világos számukra, hogy például a matematika és a fizika tárgyak milyen módon nyújtanak hasznosítható tudást a való életben.

Sok érdekességeket rejtenek még a Műegyetem falai. Szeretnénk mind a nyolc karral együttműködve rendszeresíteni a mostanihoz hasonló alkalmak megrendezését. E törekvésünkben szerencsénkre a karok dékánjai és Czigány Tibor rektor úr is támogatnak minket.”

 

A rendezvénysorozat következő eseményére várhatóan még a tavaszi félévben sor kerül.

 

 

KJ-TZS

Fotók forrása: Geberle B.