Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Műegyetemi részvétellel „hajózik” a PLOTO projekt

2023. 05. 12.

A folyami hajózás időjárással és klímaváltozással szembeni ellenállóképességének javítását célozzák meg abban az európai uniós projektben, amelyben a BME KJK is részt vesz.

2022 szeptemberében az Európai Unió Horizon Europe Innovation Actions társfinanszírozásában kezdődött el a 3,5 éves PLOTO kutatási projekt, amelyben a Műegyetem részéről részt vesznek a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (BME KJK) Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék Közlekedési Rendszerek és Mobilitási Szolgáltatások Kutatócsoportjának tapasztalt kutatói, hazai és külföldi MSc-s és PhD-hallgatók.

A nagyszabású projekt célja az belvízi hajózás (IWW Inland WaterWays) és a kapcsolódó szárazföldi infrastruktúrák ellenállóképességének javítása az időjárási tényezőkkel és a klímaváltozással szemben, méghozzá újszerű információs rendszerek alkalmazásával. A tudományos munkától a hajózhatóságot veszélyeztető körülmények nagybiztonságú becslését is várják, ami hozzájárulhat a folyami áruszállítás – elsősorban közúttal szembeni - versenyképességének növeléséhez. A kutatások eredményeitől remélik a hálózat megbízható rendelkezésre állását olyan kedvezőtlen körülmények között, mint például szélesőséges időjárás és egyéb veszélyek.

Csoportkép a PLOTO projekt résztvevőiről

A tervezetten 2026 februárjáig tartó projektben 8 európai ország mintegy 20 partnerének szakemberei, köztük különböző szervezetek, egyetemek és kutatóintézetek, meteorológiai intézetek, folyami hajózással foglalkozó cégek, infokommunikációs rendszerek fejlesztését végző vállalatok, kikötők és a vízi áruszállításhoz kapcsolódó egyéb üzemeltetők (pl. vasút) vesznek részt. Az esettanulmányok Belgiumban, Magyarországon és Romániában zajlanak.

A Műegyetemet képviselő kutatócsoport szakemberei végfelhasználói igényeket elemeznek a projektben, továbbá IWW Resilience Framework meghatározásával kapcsolatos feladatokat látnak el. Vezetőként koordinálják a felhasználói igények feltárását és elemzését, valamint az elemzési keretrendszer fejlesztését célzó feladatokat a folyami hajózás ellenállóképeségének javítása során. A BME támogatja Csepelen, a Budapesti Szabadkikötőben végzett magyar esettanulmányt is, amelynek során a projektben kifejlesztett módszereket és rendszereket tesztelik a kutatók.

A BME-n tartotta plenáris ülését a PLOTO projekt 2023 márciusában

A Műegyetem könyvtára adott otthont márciusban a projekt személyes jelenlét mellett lezajlott plenáris ülésének, ahol a kutatók egyeztettek a PLOTO legfontosabb kérdéseiről, feltérképezték a megoldandó problémákat és ismertették az eddigi tudományos munka eredményeit is.

 

További információk a projektről megtalálhatók a PLOTO weboldalán.

 

PLOTO projekt social media:

Linkedin

Twitter

YouTube

 

TZS-KJ

Képek forrása: BME KJK és PLOTO projekt