Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Nyolc ország közös INTERREG kutatása a fenntartható életmód szolgálatában

2023. 05. 15.

A német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökséggel dolgoznak együtt a BME kutatói egy új a körforgásos gazdaság témájához kapcsolódó INTERREG Central Europe Programban.

Az INTERREG Central Europe Program „NiCE: From Niche to Centre - City Centres as Places of Circular Lifestyles” („NiCE: Partvonalról a figyelem középpontjába – Városközpontok a fenntartható életmód szolgálatában”) projekt kick-off találkozójának helyszíne 2023. május 25-26-án a Műegyetemen lesz. A projekt témavezetője Zilahy Gyula egyetemi tanár, a BME Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék tanszékvezetője, akit tavaly választottak meg a fenntartható fejlődéssel foglalkozó szakemberek globális hálózataként működő International Sustainable Development Research Society (ISDRS) alelnökének.

A kilenc partnerből álló konzorciumot a német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (German Environment Agency) vezeti. A projekt megvalósításában cseh, lengyel, magyar, német, olasz, osztrák, szlovák és szlovén partnerek vesznek részt tudományos, tanácsadó, szakpolitikai, helyi közigazgatás és üzleti területről is.

A hároméves projekt célja a körforgásos gazdaság szemléletéhez kapcsolódó fenntartható fogyasztási minták népszerűsítése városi terekben konkrét pilot akciókkal is. A projekt első, a pilotokat megalapozó szakaszában jó gyakorlatok gyűjtése, értékelése történik, valamint komplex helyzetfeltáró munka a pilot akciók megvalósítási helyein. A második szakasz során, a kiválasztott jó gyakorlatok tapasztalataira alapozva – külön figyelmet fordítva az Interreg Program transzferálhatóság kritériumára – a pilot-ok megvalósítása, nyomon követése és értékelése történik. A pilot akciók megvalósításából nyert tapasztalatok alapján szakpolitikai ajánlások készülnek.

A BME Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék elsődleges feladata a tudományos szakmai háttér biztosítása, az első munkacsomag (Workpackage 1) vezetése körforgásos gazdaság témában, valamint a pilot projektek előkészítésének támogatása, megvalósításuk nyomon követése és a teljesítmény értékeléséhez kapcsolódó indikátor-alapú keretrendszer kifejlesztése.

 

SZM-KJ