A világ vezető egyetemeit előzi a BME a legújabb CWUR rangsorban

A Center for World University Rankings (CWUR) több mint 20 ezer felsőoktatási intézményt vizsgált. Az oktatási mérőszám alapján a BME 215. a világon.

A CWUR által vizsgált több, mint 20 ezer felsőoktatási intézmény közül kétezer került a rangsorba.

A Műegyetem, a rangsor egyik legjelentősebb kategóriájában,  az oktatásban („Education Rank”-ben) idén a 215. helyen végzett. Ezzel a kiemelkedő eredménnyel a globális rangsor első 100 helyezettje közül 20 felsőoktatási intézményt előzött meg az „Education Rank” kategóriában. Köztük olyan élvonalbeli ázsiai intézményeket, mint a kínai Fudan vagy a dél-koreai Seoul National University, és a National University of Singapore. Megelőzte továbbá a teljes rangsorban 23. University of Toronto-t, a 39. Paris City University-t, , a 94. helyezett rotterdami Erasmus University-t, és maga mögé utasított 11 egyetemet az Amerikai Egyesült Államokból is, köztük a University of Southern California-t és a Pennsylvania State University-t.  A rangsorban szereplő 314 kínai egyetem közül egy sem ért el a Műegyetemnél magasabb pontszámot ebben az indikátorban

A 2023-as kétezres globális CWUR világranglistán a BME a 947. Ezzel a helyezéssel a világ legjobb egyetemeinek 4,7%-ba tartozik. A Visegrádi országokból 62 intézmény szerepel a rangsorban, Magyarországról hat egyetem került a legjobbak közé. A visegrádi országok műszaki egyetemei között a BME  érte el legjobb helyezést mind az Education Rank indikátorban, mind az Employability Rank szerint a 6. (1302.), illetve a Research Rank indikátorban a 4. (936.).

A Center for World University Rankings módszertana:

A rangsornak négy indikátora van:

1) Education Rank (az összpontszám 25%-át adja): az egyetem öregdiákjainak tudományos sikere alapján és az egyetem méretéhez képest rangos tudományos elismeréseket szerzett öregdiákok számával mérve.                                                                 

2) Employability Rank (25%): azoknak a hallgatóknak (alumni) száma, arányosítva az intézmény méretéhez, akik 2011 óta a világ top 2000 vállalatában vezetői tisztséget töltenek be (Forbes lista alapján: https://www.forbes.com/lists/global2000/#7551dd455ac0).

3) Faculty Rank (10%): a rangos tudományos kitüntetéseket elnyert oktatók számával mérve.

4) Research (40%): a Web of Science-ben nyilvántartott publikációk és az idézettség alapján értékelve.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság