Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

MÁR LEHET JELENTKEZNI AZ ÚNKP 2023\/2024. TANÉVI ÖSZTÖNDÍJAIRA

2023. 05. 24.

A képzés minden szakaszában támogatja a kutatni vágyó tehetségeket az Új Nemzeti Kiválóság Program.

Az Új Nemzeti Kiválósági Program olyan – alap-, mester- vagy doktori képzésben tanuló – hallgatókat, doktorvárományosokat, valamint fiatal oktatókat, kutatókat támogat, akik eredményes kutatási és alkotói tevékenységet folytatnak.

A 2023/2024 tanévben 6 pályázati kategória került meghirdetésre:

 

A pályázatok benyújtási határideje:

  • Alapképzés, Mesterképzés, Doktori hallgató, “Tudománnyal fel!” (doktorvárományosok és posztdoktorok) pályázati kategóriák esetében: 2023. június 15.
  • Bolyai+ pályázati kategória esetében: 2023. június 30.
  • „Tehetséggel fel” pályázati kategória esetében: 2023. július 7.

 

A pályázati kiírásokkal kapcsolatban részletes információk itt érhetők el: http://www.bme.hu/unkp_2023.

 

Az ÚNKP pályázatok kizárólag elektronikusan nyújthatóak be az ÚNKP portálon keresztül. A belépést követően a Pályázati felhívások valamint a Dokumentumtár menüpontokban talál további információkat. Valamennyi adatlapot a Portálon kell kitölteni, feltölteni.

A pályázati kiírás értelmében benyújtott pályázatnak az a pályázat minősül, amely a benyújtási határidőig a pályázó által az ÚNKP portál Pályázatok menüpontjában a „Pályázat benyújtása gombra kattintva benyújtásra kerül. A sikeres benyújtásról a pályázó értesítést kap az ÚNKP Portálon regisztrált e-mail címére.

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem többlettámogatásokat nyújt azoknak a hallgatóknak, akik a képzéshez kapcsolódó OKTV vagy nemzetközi diákolimpiai eredményeket értek el és pályázatukat az egyetemre nyújtják be a „Tehetséggel fel!” Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíjra. A „Tehetséggel fel!” Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíj” célja a középiskolai tanulmányaikat sikeresen befejező, a középiskolai tudományos tanulmányi versenyen eredményesen teljesítő, alapképzésre, osztatlan mesterképzésre jelentkező, elsőéves tehetséges hallgatók kutatási tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása. A műegyetem az alábbi támogatásokat nyújtja a kategória pályázóinak:

  • témavezetői segítség a pályázat és a kutatási terv elkészítéséhez,
  • témavezetői támogatással kialakított kivételes tanulmányi rend, magasabb félévben külföldi részképzés lehetőségével,
  • ingyenes kollégiumi elhelyezés a „Tehetséggel fel!” pályázati támogatás időszakára.

 

Az ingyenes kollégiumi elhelyezésre vonatkozó igényt az ÚNKP „Tehetséggel fel!” pályázat benyújtását követően a rekikt@bme.hu címre küldött kérelemben lehet jelezni 2023. július 12–ig. A BME támogatásnál az alábbi, korábban elért (2021, 2022, 2023 évi) eredmények vehetők figyelembe:

  • Biológia, fizika, informatika (mindkét kategória), kémia, matematika OKTV-n elért 1-10. helyezés;
  • Nemzetközi Biológiai Olimpián, Nemzetközi Fizikai Olimpián, Nemzetközi Informatikai Olimpián, Nemzetközi Kémiai Olimpián, Nemzetközi Matematikai Olimpián egyénileg elért arany-, ezüst-, bronzérem, illetve különdíj vagy dicséret;
  • Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elért 1-10. helyezés;
  • Szakmai Előkészítő Érettségei Tárgyak Versenyén elért 1-10. helyezés;

 

Kérdés esetén a pályázók az illetékes kari ÚNKP ügyintézőt kereshetik. Megkérjük a "Tehetséggel Fel!" kategóriában pályázatot benyújtókat, hogy a pályázati adatlap kitöltése előtt keressék fel kari ÚNKP ügyintézőjüket (a kari ÚNKP ügyintézők névsora és elérhetőségei megtalálhatók).

 

További információk:

 

FIEK