A Műegyetem a sportban is az élen jár

Az idei évben a hagyományaink szerint a MEFS éves Közgyűlésén több kategóriában díjazták azokat a legkiemelkedőbb szakembereket, akik hozzájárultak az egyetemi sport sikeréhez.

A Budapesti Gazdaságtudományi és Műszaki Egyetem 35 hallgatója indult a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság különböző versenyein. A műegyetemisták amatőr sakkcsapata tavalyi címét megvédve aranyérmet szerzett, Rátosi Márk amatőr sakkozóként ezüstérmet nyert, bronzérmes lett Tóth Dániel a profi sakkozók között, valamint a férfi vízilabda csapat.

A BME amatőr sakkcsapata

A MEFOB Fesztivál keretében a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség idei közgyűlésén díjat kapott:

 

Pap László, a BME professor emeritusa

Orbán Balázs, a BME Műegyetemi Hallgatói Kft. (MÜHASZ) ügyvezető igazgatója

Németh Zsolt, a Műegyetemi Evezős Club elnöke

Szamos Gergő, a BME teniszcsapatának vezetője

Garát Gasparics Fanni, a BME mesterszakos hallgatója

Péter Kinga,  BME Üzemeltető és Műszaki Szolgáltató Kft. Sport Divízió szolgáltatási vezetője.

MAGYAR EGYETEMI - FŐISKOLAI SPORTÉRT ÉLETMŰDÍJ

Életmű díjat azok kapnak, akik évtizedeken keresztül eredményesen élen jártak a hazai egyetemi sport szervezésében

Pap László Eötvös Loránd- és Széchenyi-díjas villamosmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, szakterülete a hírközléselmélet, hírközlő rendszerek technológiái, a szórt spektrumú kommunikáció és a mobilrendszerek új generációit meg - alapozó kódosztású technológia. Számos rádiós- és mobiltechnológiás ipari fejlesztésben vett részt. 1994 és 2001 között a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja, majd 2004-ig az egyetem stratégiai rektorhelyettese. Jelenleg a Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék professzor emeritusa. Pap László nem csak a szakmájában ért el kimagasló eredményeket; fiatal korától szinte napjainkig sportolt. Hosszú ideig az NB II-es Külker SC kosárlabda szakosztályában, később a MAFC Tenisz Szakosztályában versenyzett. Hallgatóként több alkalommal ért el kiváló helyezést az Egyetem Jó Tanuló - Jó Sportoló versenyén. 24 éve vesz részt a MAFC vezetésében, 1998-2010 között tanárelnök, ezt követően, és jelenleg is elnökségi tagja. Mintegy 20 éve a MAFC Sportjáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Egyetemi vezetőként és azóta is gondot fordított arra, hogy az egyetem és a VIK külső kapcsolatai révén a MAFC számára is támogatókat szerezzen. Számos informatikai céget nyert meg az egyetemi sport támogatása érdekében. Szüntelenül, időt nem kímélve foglalkozik az egyetemi sport fontos ügyeivel. Pap László idén ünnepli nyolcvanadik születésnapját. Életpályája példaként szolgálhat a fiatal generációknak.

 

MEFS CSIK FERENC EZÜSTPLAKETTJE AZ EGYETEMIFŐISKOLAI SPORTÉRT

A díj adományozható azoknak a személyeknek, akik az egyetemi sport terén több akadémiai éven keresztül dicséretes teljesítményt nyújtottak szakmai munkájukkal, támogatásukkal.

Orbán Balázs 2008-ban okleveles műszaki menedzser, 2010-ben és 2012- ben okleveles közgazdász diplomákat szerzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. 2009-től a Műegyetemi Hallgatói Kft. (MÜHASZ) különböző színtű vezetője, ma ügyvezető igazgatója. Hallgató kora óta az egyetemi és kari sportnapok, öntevékeny sportkörök, házi bajnokságok aktív résztvevője és szervezője. MÜHASZ vezetőként kimagaslóan támogatja a BME hallgatók hazai és nemzetközi sporteseményeken való szereplését. 2006-2010 között a MAFC, 2007-2011 között a MEFS elnökségi tagja. 2007-ben TDK dolgozata a Testnevelés és sporttudományi szekcióban I. helyezést ért el. Az EFOTT programszervezési igazgatójaként mindig fontosnak tartotta a sportszolgáltatások magas színtű megjelenítését a rendezvényen.

 

MEFS ELEK ILONA EMLÉKÉREM AZ EGYETEMI SPORT TÁMOGATÁSÁÉRT

Azoknak a személyeknek adható, akik egy-egy kiemelkedő, egyetemi sporthoz kapcsolódó esemény kapcsán szakmai munkájukkal, támogatásukkal nagymértékben hozzájárultak az adott esemény sikeréhez.

Németh Zsolt a Műegyetemi Evezős Club (MEC) elnöke, alumni sportoló. Gyerekkorától több mozgásformát kipróbált, de végül igazolt versenyzőként az evezés mellé tette le voksát. Egyetemi hallgató korától a BME-s evezős élet szervezője, a hazai és nemzetközi egyetemi versenyek támogatója. Utánpótlás, egyetemi, valamint felnőtt versenyzőként számos országos bajnoki cím és helyezés tulajdonosa, nyolcas, négypárevezős és könnyűsúlyú négyes hajóegységekben. A BME-n kétszer részesült „Jó tanuló, jó sportoló” elismerésben. 1993-ban angol nyelvű szakfordítói, 1994-ben villamosmérnöki diplomát szerzett a Műegyetemen.

 

FIATAL SPORTSZAKEMBEREK NÉMETH ANGÉLA MAGYAR EGYETEMI SPORTÉRT ÉRDEMÉRME

A díj az odaítélésekor 35. életévét be nem töltött, több éve az egyetemi sportban dolgozó, az intézményi sportélet szervezésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal sportszakemberek részére adható.

Szamos Gergő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem korosztályos és felnőtt, egyéni és csapatversenyek többszörös bajnoka az MTK színebein. Teniszedzőként több éve a MEFOB és Universitas versenyek, valamint a házibajnokságok lelkes szervezője. Kimagasló sportszakmai tevékenységének eredményeként a résztvevő hallgatói létszám megsokszorozódott. Versenyzői számos hazai és nemzetközi sikerrel büszkélkedhetnek. A BEFS tenisz referenseként nemcsak a budapesti, hanem a vidéki egyetemek is maximálisan elégedettek a munkájával

 

MAGYAR EGYETEMI-FŐISKOLAI HALASSY OLIVÉR HALLGATÓI DÍJ

A díjat azon hallgatók kapják, akik az egyetemi szabadidősportért a legtöbbet tették.

Garát Gasparics Fanni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyész Karán mesterszakos hallgatója. Az alapképzésen kitüntetéssel szerezte meg diplomáját. Az egyetemi tudományos munkáját kedvenc sportágának elemzéséből írta. A TDK dolgozatát „Az adatvezérelt sportfejlesztés és a Big Data szerepe a jégkorongban” címmel publikálta. Többször nyerte el a BME „Jó tanuló, jó sportoló” díjat. A családi hagyományokat folytatva gyerekkorától kezdve jégkorongozik, a felnőtt magyar válogatott csapatkapitánya. A magyar, az orosz és az amerikai bajnokságok kiemelt játékosa. Az évvégi legjobb felnőtt sportolónők szavazásain számtalan alkalommal voksoltak rá a szakemberek, mint „Az év legjobb női jégkorongozója” és „A szezon legjobb női csatára”. 2023-ban az amerikai bajnokság „All Star” csapatának tagja. A BME Universitas és MEFOB jégkorong csapatok vezetője.

 

GEDÉNYI MIHÁLY ELNÖKI ELISMERŐ OKLEVÉL AZ EGYETEMI SPORT SZERVEZÉSÉÉRT

A díjat az egyetemi sport adminisztratív támogatásáért, azok a nem oktató–kutató munkakörben dolgozók kaphatják, akik rendszeresen, precíz, kiváló munkával támogatják az egyetemi sport fejlődését.

Péter Kinga 2012-től tevékenykedik a Műegyetemen, 2019-től a BME Üzemeltető és Műszaki Szolgáltató Kft. Sport Divízió szolgáltatási vezetője. Az általa irányított egység számos MEFOB és Universitas sportrendezvény szervezője és házigazdája. Üzemeltetési stratégiájának köszönhetően, több ezer hallgató sportolását biztosítja a házibajnokságok és tanfolyamok keretein belül. Az ország egyik legnagyobb szabadidősportos tevékenységét, a 250 csapattal zajló Villanyfényes kispályás labdarúgó bajnokságot évek óta kimagaslóan működteti.

 

A BME díjazottjai

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság