Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

A SpaceX raktétájával sikeresen felbocsátották a BME ötödik kisműholdját

2023. 06. 13.

A SpaceX Falcon 9-es rakétájának Transporter 8 missziójában a kaliforniai Vandenberg űrközpontból (USA)  felbocsátották a Műegyetem MRC-100 műholdját.

A felbocsátás élő közvetítésének felvétele megtekinthető a SpaceX honlapján és a videomegosztó portálokon. A rakéta elemelkedése utáni 01:20:16 percben sikeresen levált a hasznos terhet alkotó egységről a műholdunkat is szállító ION SCV-011 űreszköz, mely az olasz DOrbit cég műholdplatformjaként a vállalás szerint legkorábban 7 nap múlva állítja pályára az ötödik műegyetemi kisműholdat. Az MRC-100 pályára állása után még várni kell az akkumulátor feltöltődésére, mivel az a decemberi kiszállítás és a nagyobb műholdba telepítés óta lemerült. Amint elegendő energiát gyűjt a napelemek segítségével - ezzel biztosítja műholdunk tápellátását- bekapcsolnak a rendszerei, majd megfelelő akkumulátor-töltöttségi szint esetén megkezdi a rádióadást, becsléseink szerint 7-14 napon belül.

A műegyetemi fejlesztői csapatnak eddig minden PocketQube kategóriájú műhold küldetése sikeres volt. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen évtizedek óta folyik űrkutatáshoz, űrtechnológiához kapcsolódó tevékenység, melynek újabb fontos mérföldkövét jelenti az MRC-100 és világűrbe juttatása. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar vezetésével, az Építőmérnöki, Gépészmérnöki, Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki, valamint a Természettudományi Kar összefogásával Magyarországon egyedülálló űrmérnöki mesterképzési programot is indított 2022-ben. 

A Transporter-8 alacsony Föld körüli pályára kerülő műhold misszió 57 perces felbocsátási időablaka június 12-én hétfőn, helyi idő szerint 23:19-kor (21:19 UTC) kezdődött. A kaliforniai Vandenberg Űrközpontból a 4E (SLC-4E) indítóállásról történt a felbocsátás. A fenntarthatóság érdekében ezen rakéták első fokozata visszatér a Földre további felhasználásra. A mostani volt a cég történetében a kétszázadik sikeres landolás. A Transporter-8 a SpaceX nyolcadik, kisműholdak pályára állítását végző küldetése. Összesen 72 űreszközt állítottak pályára, közöttük cubesatokat (ilyen volt a MaSat-1, az első magyar műhold), mikroműholdakat, egy légkörbe visszatérő kapszula egységet és kisebb űreszközöket pályára állító műholdplatformokat.

A Műegyetemi Rádió Club fennállásának századik évfordulójának tiszteletére elnevezett MRC-100 műhold vételére és vezérlésére a földi állomásokon (BME E épület teteje és Érd) minden készen áll. Emellett a világ rádióamatőrei közül is számos állomás várja műholdunk jeleit és továbbítja majd a fejlesztőknek. Az MRC-100 kisműholddal kapcsolatos hírekről, fejleményekről az űreszköz honlapján számol be a csapat.

 

További információk:

 

A támogatók teljes listája elérhető itt: https://gnd.bme.hu/mrc100/

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotók: Space X