Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Fenntarthatóság a BME-n - nemcsak szavakban

2023. 06. 29.

Öt év alatt több mint 2000 MWh energiát termeltek a műegyetemi napelemek, ezzel nemcsak 131 M Forint energiaköltséget takarított meg, hanem a fenntarthatóságért is tett az egyetem.

A KEHOP 5.2.11-16-2016-00047 azonosítószámmal regisztrált „Fotovoltaikus rendszerek telepítése a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületein” projekt keretében az egyetem 249 959 654,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatásból 8 épületen (Bercsényi Kollégium, Baross Gábor Kollégium, Wigner Jenő Kollégium, AE, ÉL, St,  J, I épületek) összesen 1618 db napelemet és 25 db invertert telepített.

A 2018. évi üzembehelyezés óta összesen több mint 2 000 MWh energiát termeltek a telepített eszközök, mely eddig 131 millió Ft energiaköltség megtakarítást eredményezett. A pályázat megvalósítását követően a projektben érintett kollégiumok lakói, az egyetem hallgatói és dolgozói – az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően – az energiafelhasználás szempontjából korszerűbb, gazdaságosabban működtethető intézményben tanulhatnak, élhetnek, oktathatnak. A fejlesztés után csökkent az épületek villamosenergia felhasználása, amely hozzájárult az épületek fenntartási költségeinek optimalizálásához. A projekt 2025. novemberéig fenntartási időszak alatt van.

Május 31-én az Európai Bizottság képviselője Sofia Alves, a DG REGIO igazgatója projekt látogatás keretében részt vett a műegyetemi projekt prezentációján, majd  megtekintette a J épület tetejére telepített napelemeket és az onnan látható gyönyörű egyetemi és budapesti panorámát.

Az eseményen az egyetem részéről Kéri Mihály vagyongazdálkodási igazgató, Kulcsár Balázs igazgatóhelyettes, Nagyné Szabó Anna beruházási és műszaki osztályvezető és Fehér Béla villamosmérnök vettek részt.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság