Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Tehetséggondozást támogató partnerség a BME és az EUROAPI között

2023. 06. 30.

Komoly innovációs tevékenységet végző gyógyszerhatóanyag-gyártóval bővült a műegyetemi ipari partnerek közössége.

Együttműködési megállapodást írt alá a BME, a Pro Progessio Alapítvány és az EUROAPI Hungary Kft. A felek között 2023 májusában létrejött megállapodás célja, hogy megerősítsék és hivatalosan is keretbe foglalják az oktatási intézmény és a gyógyszerészeti hatóanyagok gyártásával foglalkozó világcég hazai kereskedelmi képviselője közti partnerséget. Az EUROAPI fontos küldetésének tekinti, hogy elősegítse a fiatalok ipari tapasztalatainak megszerzését, valamint az ágazat pontosabb megismerését. A megállapodás értelmében támogatják a hallgatók továbbképzését, valamint a gyakorlat oldaláról elvárt alapvető kompetenciák fejlesztését.

Az immár intézményesített együttműködési megállapodást a Műegyetem részéről Czigány Tibor rektor, a Pro Progressio Alapítvány oldaláról Pakucs János kuratóriumi elnök, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karhoz (BME VBK) kapcsolódó Varga József Alapítvány elnöke, Nagy József egyetemi docens, valamint Románné Diószegi Zsuzsanna, az EUROAPI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója látta el kézjegyével.

A közelmúltban ellenjegyzett megállapodás már konkrét intézkedéseket is megfogalmaz a fenti törekvések elősegítésére.

Az EUROAPI jelen tanévtől számítva 4 esztendőn át évenként 100.000 euró keretösszeggel támogatja azokat az alapítványokat, amelyek alaptevékenységük részeként aktívan hozzájárulnak a Műegyetem szakmai, oktatási és tehetséggondozó programjához. A BME gyakorlatigényes alapszakjain tanuló hallgatóknak szakmai gyakorlati lehetőséget biztosít a vállalat, továbbá a mesterképzés elvégzéséhez szükséges kötelező szakmai gyakorlatukat az EUROAPI-nál is teljesíthetik a fiatalok. A kötelező szakmai gyakorlaton túl egyéb, szakmai vezetés mellett megvalósuló gyakornoki pozíciók is megnyílnak majd a műegyetemi alap- és mesterképzéses hallgatók számára.

Az EUROAPI elkötelezett amellett is, hogy rövid, szervezett vállalati látogatások alkalmával betekintést engedjen a leendő mérnököknek a cégnél végzett szakmai munkába és folyamatokba. A hallgatók lehetőségek kapnak arra is, hogy az EUROAPI által meghirdetett szakmai témákat szakdolgozatok, diplomamunkák vagy PhD-értékezések formájában is feldolgozzák.

Az aláírt megállapodás rendelkezik az „EUROAPI Díj” létrehozásáról is. Az elismerést a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karon a legkiválóbb MSc-s diplomamunka és TDK-dolgozat szerzői kaphatják meg. A 2022/2023-as tanévben a legjobbnak minősített mesterképzéses diplomamunka írója 200.000 forint, míg a legkiválóbb TDK-pályamunka megalkotója 110.000 forint ösztöndíjban részesül.

Az idei tanévtől kezdve a vállalat 4 esztendőn keresztül PhD kiegészítő ösztöndíjak adományozása mellett is elkötelezte magát, amellyel az egyetem fiatal kutatóinak képzéséhez és tudományos munkájuk kiteljesedéséhez járul hozzá.

Az anyagi források adományozásán túl az EUROAPI szellemi tőkével is hozzájárul a leendő mérnökgeneráció képzéséhez. A vállalat munkatársai az egyetemmel együttműködésben tantermi kurzusok vendégelőadóiként, továbbá számítási és laboratóriumi gyakorlatok vezetőiként a céghez kapcsolódó, valós ipari eseteken alapuló tudást osztanak meg a hallgatókkal.

A partnerség hivatalossá tételével a felek egyértelmű szándékukat fejezték ki, hogy elmélyítik és javítják a köztük fennálló szakmai kapcsolat hatékonyságát. Kiemelt célként tekintenek a műegyetemi hallgatók képzési színvonalának emelésére, a gyakorlati oktatásra, és az ipari szereplők által elvárt alapvető kompetenciák fejlesztésére a különböző képzési színtereken. E célokat a felek szellemi és tudományos kapacitással, és a lehetőségekhez mérten tárgyi és anyagi feltételekkel is támogatják.

A Műegyetem és az EUROAPI egyaránt kilátásba helyezték, hogy a jövőben közösen vesznek részt kutatás-fejlesztési és oktatási témájú pályázatokon. Ennek érdekében törekednek rá, hogy megosszák egymással a szakmai ismereteket az egyes tudományágak fejlődési irányairól, az aktuális ipari trendekről és az ipari eredetű technológiai fejleményekről.

 

Az EUROAPI Hungary Kft. egy egyedülálló gyógyszerhatóanyag-gyártó cég, a francia székhellyel rendelkező EUROAPI leányvállalata. A francia tőzsdén jegyzett önálló vállalat az API (active pharmaceutical ingredients) termelési, kereskedelmi és fejlesztési tevékenységét 5 európai országban található hatóanyag-gyártó telephely bevonásával egyesíti. Az itt gyártott termékeket több mint 80 országban értékesítik.

A cég budapesti gyógyszerhatóanyag-gyártó telephelye kiváló szakértelemmel rendelkezik a kémiai fejlesztés és a kémiai termelés területén egyaránt. A fővárosi létesítményben a legmodernebb technológiákkal több mint 40 különböző alapanyag gyártása zajlik.

2000 óta a budapesti telephely a világ első számú generikus prosztaglandin gyártója. A prosztaglandin modell kifejlesztése a telephely egyedülálló szakmai innovációja, amely a helyi szakértelem és a fejlesztések iránti elkötelezettség eredményeképpen jött létre.

Világszinten mintegy 200 gyógyszerhatóanyagával az EUROAPI az iparág egyik legnagyobb termékportfólióját tudhatja magáénak, amely a betegek széles körét szolgálja ki.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotó: EUROAPI