Az Európai Bizottság ismét támogatást szavazott az EELISA programnak

A BME az egyik alapítója a 2020-ban létrejött EELISA szövetségnek. Az egyedülálló európai hálózat programjain résztvevő hallgatók és oktatók sokat profitálhatnak elkövetkező években.

Az Európai Bizottság kihirdette az „Európai Egyetemek” kezdeményezés 2023-as Erasmus+ pályázati felhívásának eredményeit, amely a felsőoktatási intézmények szövetségeinek nyújt támogatást. Magyarországról a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tagja a három éve létrejött EELISA szervezetnek, amely a most közzétett döntés szerint 14,4 millió eurós támogatást nyert a képzési és kutatási együttműködés folytatására.

Az EELISA (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance, magyarul Európai Mérnöki Tanulás, Innováció és Tudomány Szövetsége) 8 európai ország 10 vezető egyeteméből álló társulás. A szövetség tagjaként a Műegyetem hallgatói már 9 európai társegyetemen az Erasmus program nyújtotta támogatás mellé az EELISA ösztöndíját is elnyerhetik.

A társulás tagjai különböző műszaki egyetemek, tudományegyetemek, francia mérnöki egyetemek (ún. grandes écoles), menedzsment-fókuszú és általános felsőoktatási intézmények összesen mintegy 200.000 hallgatóval. Tagja a BME mellett a spanyol Universidad Politécnica de Madrid, a német Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, a francia École des Ponts ParisTechChimie ParisTech PSL és Mines ParisTech PSL, az olasz Scuola Sant’Anna és Scuola Normale Superiore, a román Universitatea Politehnica din Bucuresti, valamint a svájci Züricher Hochschule für Angewandten Wissenschaften és a török İstanbul Teknik Üniversitesi.

Az EELISA szövetséges egyetemek egyre több tantárgyat kölcsönösen elismernek és közös képzéseket is kialakítanak. A hallgatók bevonásával már számos kutatás elindult és szakmai események is megvalósultak. Az EELISA égisze alatt a BME-s hallgatók nemzetközi szakmai gyakorlati programban vehetnek részt, válogathatnak a többi résztvevő egyetemmel együttműködésben kialakított, kölcsönösen elismert képzési katalógus kínálatából, valamint a rövid kurzusok, a távkurzusok, a tanulmányokhoz kapcsolódó szakmai versenyek és kihívások repertoárjából.

A 2023 őszén induló új szakasznak kibővített hatókörrel, mérettel, sokszínűséggel és ambícióval vág neki az EELISA. A szövetség célja az együttműködés ösztönzése az Európai Oktatási Térségben. Emellett arra is törekszik, hogy hozzájáruljon az Európai Kutatási Térség erősítéséhez, valamint a kutatás, az innováció és a technológia egységes és korlátlan piacának megteremtésére irányuló elképzelések megszilárdításához az Európai Unióban.

Dale A. Martin, a BME díszpolgára, az EELISA elnöke a hír kapcsán kiemelte: „A most elnyert támogatás az elért fejlődés és az elmúlt három évben végzett szakmai munka elismerése, valamint a program törekvéseinek megerősítése. Az elmúlt három évben egy olyan, európai mérnökegyetemeket összefogó erős szövetséget hoztunk létre, amelynek programjaihoz már több ezer diák és oktató csatlakozott. A szövetség a jövőben is hidat képez a tudomány, a technológia és a társadalom között, amellyel hozzájárul az ökológiai és a digitális átmenetekhez Európában. Az új, ősszel induló szakasz stratégiai célja, hogy kihívásalapú tanulássá alakítsa az európai oktatást és képzést, valamint tovább erősítse a kutatás és az innováció köré épülő innovatív oktatási ökoszisztémát”.

Az EELISA munkacsoportok műegyetemi tagjai

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság