Építészhallgatók a Világörökségért - World Heritage Volunteers Program

A 2023. május 8-19 között zajlott kéthetes, angol nyelvű programsorozatban részt vevő diákok valódi nemzetközi alkotóközösséget formáltak.

Melyek az épített örökség szakszerű kutatási és értő bemutatási lehetőségei? Milyen módon tudnak a jövő építészmérnökeit adó fiatal generáció különféle országokból érkező képviselői közösen dolgozni és együttműködni a történeti értékkel rendelkező épített környezetünk védelmének minél szélesebb körű népszerűsítésében?

A fenti kérdésekre kereste a választ az a kéthetes szakmai workshop, amely egy világszerte évek óta nagy népszerűségnek örvendő szakmai platform első, immár Magyarországon is megszervezett eseménye volt. Az UNESCO Világörökség Egyezmény 50. évfordulója alkalmából a Világörökség Központ meghirdette a „World Heritage Volunteers 2023 – Working on the Future” című pályázati felhívását, amelynek célja a fiatalok aktív szerepvállalásra ösztönzése, bevonásuk a világörökségi helyszínek védelmébe és népszerűsítésébe.

A program 2023-ban a világ 33 országában került megrendezésre 76 különféle projekt keretében, amelyek 54 világörökségi helyszínt érintettek. Magyarország programját az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Stratégiáért Felelős Helyettes Államtitkársága szervezte, együttműködve hazánk vezető műszaki egyetemeivel, és számos partnerintézménnyel. Így a projektben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar oktatói, valamint a kar idegen nyelvű hallgatói vettek részt együttműködésben az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának (ÓE) oktatóival és nemzetközi hallgatóival. Idén a 25 résztvevő Algériát, Ecuadort, Észtországot, Indiát, Irakot, Kirgizisztánt, Magyarországot, Marokkót, Nigériát, Olaszországot, Oroszországot, Spanyolországot, Szíriát, Törökországot és a Zöld-foki Köztársaságot képviselte.

Az első hét szakmai ismerkedéssel telt. A hallgatók tematikus előadásokon és épületbejárásokon vettek részt. Az esemény megnyitóján Probstner Petra, az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Stratégiáért Felelős Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője ismertette a program célját, a résztvevő egyetemek vezetői pedig bemutatták oktatási intézményeiket. A hét további részében a hallgatók megismerték a program második felében kidolgozandó tervfeladatot, tematikus előadások keretében képet kaptak az építészet, építészettörténet, műemlékvédelem, világörökség és a régészet különféle aspektusairól, illetve a helyszínlátogatások során megtekinthették a Budai Várnegyed, illetve az Andrássy út és környékének jelentősebb épületeit, és az aktuális műemlékvédelmi projektekbe is bepillantást nyerhettek.

A workshop második hete a tematikus épületbejárások mellett az aktív kutatói és tervezői munka ideje volt. A hallgatók háromfős, nemzetközi csoportban egy-egy, a világörökségi listán szereplő budapesti fókuszhelyszínt kaptak. Feladatuk célja egy-egy különálló, de együttesen hálózatot alkotó örökségpont, vagyis „Heritage Point” tervezése volt.

A feladat megoldásához mindössze négy nap állt rendelkezésre, így a helyszín alapos feltérképezése mellett a gyors helyzetfelismerő és jó együttműködő képesség és a saját országból hozott tudás megosztása is elengedhetetlennek bizonyult. A hallgatók a workshop utolsó napján egy ünnepélyes projektzáró esemény keretében Lánszki Regő építési államtitkár és Perényi Lóránt építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkár, valamint a projektben résztvevő valamennyi intézmény képviselője jelenlétében mutatták be munkáikat, amelyek mindegyike magas színvonalú, a helyszín adottságaira jól reagáló, frappáns és inspiratív megoldást adott.

 

A programról a következő linken olvasható részletesebb leírás: https://whc.unesco.org/en/whvolunteers

A magyarországi workshopot bemutató videó: https://vimeo.com/829338725/30a832d1c1?share=copy

A rendezvénnyel kapcsolatos médiatartalmak: https://whvbudapest2023.wixsite.com/my-site

 

 

 

Kovács Máté Gergő  (ÉPK) - KK

Fotók: Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Stratégiáért Felelős Helyettes Államtitkársága