Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

BME Gyerekegyetem - az ország legnagyobb tudományos nyári tábora

2023. 07. 07.

Július 10-én nyolcadik alkalommal nyitja meg kapuit az ország első gyerekegyeteme és legnagyobb nyári tudományos tábora.

A nem mindennapi táborban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elismert oktatói 320 általános iskolás diákot vezetnek be a természettudományok, a műszaki pálya érdekes és izgalmas világába. A Gyerekegyetemen elhangzó előadások és szemináriumok a BME képzési területeihez kapcsolódnak, de lesz szó a mesterséges intelligencia fogalmáról, a legújabb műegyetemi kisműholdról és az önvezető autókról is.

Akár évekig is várnia kell annak, aki be szeretne jutni Magyarország első Gyerekegyetemére. A BME 2015 óta szervezett népszerű felsőoktatási szimulációs táborában 8 - 14 éves diákok vesznek részt, hogy egy hétig a Műegyetem hallgatóinak bőrébe bújjanak. A Gyerekegyetem keretében a résztvevők előadásokat hallgatnak meg és kis létszámú csoportokban kísérleteznek a gyakorlati szemináriumok alkalmával pont úgy, mint az egyetemisták. A tábor célja, hogy már fiatal korban megismertesse és megszerettesse a gyermekekkel a reál tantárgyakat, mindezt játékos, barátságos légkörben és saját tapasztalatok szerzését biztosítva a diákok számára.

A rendezvény 2015 óta tartó töretlen sikere miatt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a nyári tábor után sem engedi el a diákok kezét. A szervezők az év során további előadássorozatokat szerveznek a tábor résztvevői számára a Gyerekegyetem Plusz keretében. Az évente kétszer megrendezett előadásokon a hazai tudományos és innovációs élet elismert alakjai interaktív, gyerekek által is jól érthető módon számolnak be a legújabb fejlesztésekről, tudományos eredményekről, sikerekről.

A BME Gyerekegyetem nyári táboraiban eddig több mint 3300 általános iskolás vett részt, az első táborlakók közül többen már egyetemi hallgatóként segítik a szervezést. A Gyerekegyetem főszervezője a Pro Progressio Alapítvány, főtámogatója a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME).

 

BME Gyerekegyetem honlapja

BME Gyerekegyetem pontgyűjtés

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotók: SPOT