Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Magasabb átlagpontszámmal és a tavalyinál többen nyertek felvételt idén a Műegyetemre

2023. 07. 27.

Az elmúlt 10 év legmagasabb átlagpontszámai kellettek idén a BME-re való bejutáshoz. Szeptembertől több mint 5000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Műegyetemen.

2023 szeptemberétől 5026 elsőéves hallgatót fogad a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), ami az előző évhez képest mintegy 5%-os növekedést jelent. A BME-s alapképzési és osztatlan szakokon közel 4100 fő tanulhat tovább ősztől, ami közel 6%-os bővülés az előző esztendőhöz képest. A Műegyetem annak ellenére növelni tudta a felvettek számát, hogy minden szakján minőségi felvételi követelményként megtartotta az emelt szintű érettségi elvárását.

A BME kiválóságának jó indikátora, hogy az intézmény alapképzéseire felvételt nyert jelentkezők létszáma és átlagpontszáma nemcsak magas maradt, hanem a tavalyihoz képest mindkettő nőtt: az állami ösztöndíjas képzési formában az átlagpontszám kiemelkedően magas, 427,8 pont, és az önköltséges formában felvettekkel együtt is meghaladja a 425 pontot. Ezek egyben az elmúlt tíz év legmagasabb felvételi átlagpontszámai a BME-n.

 

Néhány példa az állami ösztöndíjas képzésre felvettek eredményeiről (nappali alapképzés):

Szak (nappali, BSc)

 

BME-re felvettek

 

minimális pontszáma

 

átlagpontszáma

létszáma

Mechatronikai mérnök

 

414

 

458

231

Vegyészmérnök

 

398

 

449

155

Fizikus-mérnök (angol nyelven)

 

398

 

453

75

Mérnökinformatikus

 

399

 

442

724

Építészmérnök

 

423

 

451

105

Gazdálkodási és menedzsment

 

408

 

427

216

Mesterképzésben több mint 900 fő kezdheti meg tanulmányait ősszel a Műegyetemen, emellett további közel 1000 fő már felvételt nyert idén januárban a BME mesterszakjainak valamelyikére. Az elmúlt két évben – Magyarországon elsőként – a Műegyetemen indult el az űrmérnök és az építményinformatikai mesterképzés, valamint a nukleáristechnológia-menedzsment szakirányú továbbképzés. 

A BME felhívja a jelentkezők figyelmét, hogy az idei pótfelvételi eljárásban alapképzési szakjainak nagy részén állami ösztöndíjas helyeket is meghirdet, valamint mesterképzési szakjai nagy részét – önköltséges formában – szintén meghirdeti (ld. felvi.hu).

 

Az alábbi képek a július 26-i Pont Ott Partin készültek, ahol a BME hallgatói is a most felvett műegyetemistákkal ünnepeltek.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotók: Geberle B.