Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Elérhetőek lesznek a BME-s disszertációk a ProQuest adatbázisban

2023. 08. 23.

Megállapodást kötött a BME és a ProQuest arról, hogy a BME repozitóriumába feltöltött doktori disszertációk bekerülnek a ProQuest Dissertations and Theses Global (PQDT) adatbázisba.

ProQuest Dissertation & Theses Global (PQDT Global), a világ legnagyobb disszertáció- és diplomagyűjteménye. A most létrejött megállapodás lehetőséget biztosít arra, hogy 3000 előfizető intézményben 4 millió felhasználó érhesse el a műegyetemi disszertációkat.

Az adatbázis feldolgozva és kereshetően tartalmaz több, mint 4 millió dokumentumot, amiből 2 millió teljes szöveggel érhető el. Ennek elsősorban a kutatók és PhD hallgatók látják nagy hasznát, mivel érdeklődési területükön mélyebb és részletesebb információkhoz juthatnak, megismerhetik a szerző által felhasznált és áttekintett irodalmat, adatokat, valamint módszertant is.

A BME Pattantyús-Ábrahám Géza Gépészeti Tudományok Doktori Iskola írt alá korábban együttműködési megállapodást, ennek folyománya a teljes egyetemi szintű megállapodás. 

  • Az adatbázisban elérhetők a Yale, Harvard, a Standford, a Karolinska Institute, a Technische Universitaet Wien, az Universitaet Wien, a University of Maribor, illetve Magyarországról a Semmelweis Egyetem hallgatóinak disszertációi. 
  • A szolgáltatás ingyenes és nem kizárólagos, hanem egy újabb csatorna, hogy a szerző, intézmény, konzulens, vagy akár a bizottsági tagok nemzetközi láthatósága növekedjék. 
  • Indexelik a szokásos adatok – szerző, intézmény, tárgyszavak – mellett a konzulens és a bizottsági tagok nevét, a felhasznált irodalom címét, szerzőjét. 
  • A szerző megtartja a szerzői jogokat.
  • A ProQuest a metaadatokat 35 szakadatbázisnak – pl. Embase, Medline, Inspec, MLA, PsycInfo, ERIC – és a Google Scholarnak is átküldi.
  • Évente 110.000-nél több disszertációval bővül az adatbázis.
  • Egy alkalmazáson keresztül a BME tájékozódhat arról, hogy az intézmény disszertációit mely országokban, egyetemeken töltötték le, tehát a kutatási eredményei mennyire népszerűek.

 

A tervek szerint július végétől a ProQuest Dissertation & Theses Global a Web of Science-nek is része. 

Műegyetemi Digitális Archívum 

 

 

BME OMIKK, Rektori Kabinet Tudományos és Innovációs Igazgatóság