Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Diploma után egyéni csúcs a Budapesti Atlétikai Világbajnokságon

2023. 08. 24.

Klekner Hanga tavasszal két egyéni csúcsjavítás között államvizsgázott a BME-n. A világbajnokságon pedig 4,5 méteres egyéni csúccsal hálálta meg a hazai közönség szeretetét.

A Műegyetem idén végzett pszichológus hallgatója 2013-ban versenyzett először, azóta négyszeres magyar bajnok rúdugró, aki már csak 5 centiméterre van edzője, Szabóné Molnár Krisztina 2006-os 4,55 méteres magyar rekordjától.

Fotó forrása: Magyar Atlétikai Szövetség, Facebook

 

Mit jelentett önnek átrepülni a 4,5 méteres magasság fölött?

Új egyéni csúcsot és egyfajta lélektani határátlépést is. Ez a siker azt jelenti, hogy teljesítettem a jövő évi Európa Bajnokság szintjét. Lendületet ad és megkönnyíti a felkészülést a következő versenyszezonra. Csodálatos élmény volt a magyar közönség előtti versenyzés!

 

Szeptemberben veszi át az okleveles pszichológus diplomáját a BME-n, egy ilyen évben két egyenéni csúcs különösen szép teljesítmény…

Technikailag három, mert volt egy egyéni csúcsbeállításom is 4,45 méterrel. Júniusban az államvizsga előtt Lengyelországban a csapat Európa Bajnokságon ugrottam 4,45-t, majd egy németországi versenyről hazajöttem államvizsgázni. Július elején az Országos bajnokságon is sikerült jól teljesítenem, melyet 4,40 méterrel nyertem meg.  Ezt követően Bernben sikerült a 4,46 méteres magasság, és végül itthon a világbajnokságon átjutottam a 4,5 méter felett. Igen ez egy jól sikerült év, és még nincs vége…

Fotó forrása: Magyar Atlétikai Szövetség, Facebook

 

Az egyetemi pszichológiai tanulmányoknak van szerepük a sikerekben?

Fizikai felkészültség nélkül nem lehet versenyezni, a rúdugrás technikai sport, tehát maga az eszköz is fontos, a sikerhez azonban nagyon fontos a mentális állapot. Ha valaki mentálisan készen áll egy versenyre, az sokat javít a teljesítményén. Amit a Műegyetem kognitív és neuropszichológiai specializációján tanultam mindenképpen hasznos volt. Támogatott az önismeretben, az önfejlesztésben ezek pedig segítettek a jó versenyeredmények elérésében.

 

Diploma után hogyan tovább, sport vagy pszichológusi karriert tervez?

Ősszel sportpszichológiai képzésen folytatom a tanulmányaimat. Természetesen sport céljaim is vannak, jövőre olimpiai is lesz, és szeretnék új magyar csúcsot is ugrani. A 2006-os rekordot egyébként edzőm, Szabóné Molnár Krisztina tartja. Ő sokkal később kezdte a rúdugrást, a csúcsot 30 évesen állította be. Remélem nekem is van még időm még jobb eredményeket elérni.

Fotó forrása: magyarnemzet.hu

 

Milyen érzés volt egy világbajnokságon hazai közönség elött versenyezni?

Próbáltam jelen lenni, közvetlenül az ugrás előtt érezni és élvezni a közönség biztatását, majd koncentrálni, és ez sikerült is. Nagyon szuper érzés volt, a többiek kicsit irigykedtek rám, azt mondták, hogy nem fair, hogy velem van az egész stadion. Igyekeztem megnyugtatni őket, hogy a nézők nemcsak velem, velük is vannak. Csak velem egy kicsit jobban.

 

 

KJ