Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Családbarát közösségi tér létesült a Műegyetemen

2023. 09. 12.

Új közösségi tér nyílt a BME-n. Családbarát intézményként az egyetem több kezdeményezéssel is támogatja munkatársait a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésében.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) „E” épületének földszintjén kialakított családbarát közösségi tér feladata, hogy baba- és gyerekbarát teret biztosítson azon BME-s kisgyermekes szülők számára, akik a gyermekgondozás ideje alatt is folytatni kívánják tudományos vagy hivatali tevékenységüket, egyetemi tanulmányaikat, így segítve fokozatos visszatérésüket az egyetem kötelékébe és a munka világába. A többfunkciós térben a játszószoba mellett szoptatásra és pelenkázásra is alkalmas baba-mama szoba és teakonyha is található.

„A Műegyetem számára fontos és hosszútávú cél, hogy a gyermeket vállaló oktatók a kisgyermekes években se essenek ki a tudományos életből, szakmai pályafutásukat gyermeknevelés mellett is folytatni tudják. Ezt a cél támogatja a most megvalósult fejlesztés. Ugyanakkor ennek célkitűzésnek megvalósítása érdekében tavaly egy új, Vissza a tudományba! elnevezésű pályázati felhívást is közzé tettünk a kisgyermeket nevelő műegyetemi oktatók számára, havi rendszeres hozzájárulással támogatva a nyertes pályázókat tudományos előmenetelükben, új publikációk megjelentetésében. A Műegyetemen jó gyereknek lenni, jó tanulni és jó dolgozni.” – hangsúlyozta nyitó beszédében Czigány Tibor, a Műegyetem rektora az intézmény vezetésének törekvéseit.

„Hazánkban szerencsére egyre több cég és intézmény jön rá arra, hogy dolgozóiknak szükségük van a munka és a magánélet közötti minőségi kapcsolatra.” – hangsúlyozta beszédében Hornung Ágnes a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a családbarát szemlélet elterjedésének fontosságát, és példákat hozott az elmúlt tíz év családbarát intézkedéseire. „A kormány is a minőségi kapcsolat megteremtésének elősegítésére törekszik a munka, a tanulás, illetve a magánélet és a gyermeknevelés között, amihez minőségi közösségi terek kialakítása elengedhetetlen"- jelentette ki Hornung Ágnes a családbarát közösségi tér átadásán.

„A BME-n önálló munkacsoport dolgozik azoknak az intézkedéseknek a megvalósításán, amelyek az egyetem működését még inkább családbaráttá teszik a jövőben. A mai napi rendezvényt is abban a szellemben keltettük életre, hogy közösségi szinten hívjuk fel munkatársaink figyelmét a munka és a magánélet közötti egyensúly fontosságára, mellyel sokat tehetünk egészségünk megőrzése és a kiégés elkerülése érdekében.” – emelte ki beszédében Verseghi-Nagy Miklós, a BME kancellárja a munkáltatói és a munkavállalói közös felelősség jelentőségét.

A BME szeptember 12-én, MŰszakváltó névvel egész napos eseményt is szervezett. A nap során a BME munkatársainak lehetősége van megismerkedni az E épületben megnyíló családbarát közösségi térrel, szűrőbuszos egészségügyi vizsgálatokon részt venni, és egy különleges, interaktív előadássorozat keretei közt felfedezni, milyen lehetőségek nyílnak a munka és magánélet közti egyensúly megteremtésére, valamint egész nap játékok, könyvek és felszerelések adományozhatók a játszóház és baba-mama szoba részére.

A Műegyetem elkötelezett a munkavállalói és a hallgatói esélyegyenlőség biztosítása iránt. Ennek a kötelezettségvállalásnak megvalósításaként a BME 2021 júliusában tette közzé esélyegyenlőségi tervét, októberben pedig, összhangban a nemzeti és európai szakpolitikákkal, kidolgozta a Nemek Közötti Egyenlőségi Tervet (BME Gender Equality Plan). Az Egyetem számtalan kezdeményezéssel tesz azért, hogy méltó legyen a családbarát munkahely minősítésre: Egyetemi Életpálya Tervező kurzust indít, kaput nyit a gyermekek számára (gyermekeknek szóló előadások, rendezvények, sporttáborok, Gyerekegyetem), valamint egészség- és környezettudatos rendezvényeket is szervez.

A Nemek Közötti Egyenlőségi Terv meglétét is vizsgáló egyetemi világrangsor QS World University Rankings: Sustainability 2023-as listáján a BME érte el a legjobb helyezést a magyar egyetemek közül:  a környezeti hatás (Environmental Impact) területen világszinten a 198. helyezést, a környezeti hatás és a társadalmi hatás (Social Impact) indikátoraiból számolt összrangsorban pedig a 341-360. helyet elérve.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotó: Geberle B.