Örökzöld „slágerek” és új témák a BME Kutatók Éjszakája programkínálatban

Közel ötezren vettek részt szeptember 29-30-án a Műegyetem Kutatók Éjszakájának 78 programján, melyben az egyetem mind a nyolc kara aktívan részt vett.

Az idei Kutatók Éjszakáján, mint már évek óta a laboratóriumlátogatások és Härtlein Károly kísérleti vonzották a legtöbb érdeklődőt.  Délutántól késő éjszakáig mintegy 5 ezren családok, iskolás csoportok, fiatalok és az idősebb korosztályok képviselői járták a Műegyetem épületeit. A szervezésben és lebonyolításban az intézmény dolgozói aktívan részt vettek: személyesen segítették a vendégek eligazodását az egyetemi kampuszon.

Egy kép többet mond ezer szónál, szokták mondani, a képek előtt azonban egy rövid visszatekintés a Kutatók Éjszakájának történetére.  

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

 

Az első Kutatók Éjszakáját Magyarországon egyetlen helyszínen, a Műegyetem Fizikai Intézetében rendezték meg 2005-ben. Härtlein Károly, az intézet későbbi mesteroktatója tette a legtöbb erőfeszítést annak érdekében, hogy elinduljon a programsorozat. Härtlein Károly 2003-ban Németországban találkozott először azzal az európai uniós kezdeményezéssel, amelynek keretében egy napra megnyitották a kutatóhelyeket a nagyközönség előtt. Amikor 2005-ben a Fizika Nemzetközi Évét rendezték, a mesteroktató az Eötvös Loránd Fizikai Társulat kommunikációért felelős főtitkárhelyetteseként szorgalmazta a szélesebb közönséget megcélzó előadások megszervezését. A Mindentudás Egyeteme program csapata, valamint a Puskás Tivadar Távközlési Technikum oktatói fogtak össze a BME-vel, hogy útjára indítsák azt az eseménysorozatot, amely mára önálló márkanévvé nőtte ki magát, és nélkülözhetetlen az ismeretterjesztésben.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotók: Geberle B.