Egy „cross-university” kurzus három egyetem hallgatóinak

A Magyar Nemzeti Bank támogatásával három egyetem hallgatói számára új lehetőséggel bővült a startup menedzsment ismeretek képzése a Műegyetemen.

Aki fel akart jutni a Z épület legfelsőbb emeletére, a BME Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ (FIEK) rendezvénytermébe, hogy részt vegyen az első közös „Startup menedzsment – startup vállalkozásindító program” előadáson, annak bizony be kellett állnia a liftre várakozók hosszú sorába. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszékének (MVT) és a BME U[S]3 szakembereinek részvételével megvalósuló kurzus alapja a BME MVT "Startup menedzsment" képzése. Az első alkalmon a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) a Neumann János Egyetem (NJE) és Műegyetem több mint 60 hallgatója vett részt, valamint jelen voltak az MNB a METU és a NJE képviselői is. A kurzus előadói Borbély Viktor és Dehelán Gábor, a BME U[S]3 innovációs szakértői, valamint Vecsenyi János, a BME GTK professor emeritusa voltak.

A BME-n tizenhárom éve indult Vecsenyi János kezdeményezésére az „Innovatív vállalkozások indítása és működtetése”, az „IVIM” tantárgy oktatása. Három évvel később, immáron 10 éve, hogy Vecsenyi tanár úr először kezdett gyakorlati foglalkozásokat tartani az IVIM igazán érdeklődő hallgatóinak StartupVIP, azaz Startup Vállalkozásindító Program néven. Ezekből a foglalkozásokból nőtt ki a „Startup menedzsment” kurzus, majd a téma oktatása 4 éve az MBA képzés "Vállalkozásindítás" specializáció bevezetésével bővült.

2023 januárjában a FIEK létrehozta a BME U[S]3-t, azaz a BME University Spinoff Startup Studiot. Az új formáció hivatott teret adni a MVT és a BME FIEK együttműködésének is, hogy az egyetemen minél nagyobb számban és eséllyel indulhassanak módszertanilag stabil lábakon álló, validált értékajánlatú startupok és egyetemi résztulajdonú spinoffok.

„A közös kurzusra a három egyetemről közel 60 hallgató jelentkezett, ami az eddigi legmagasabb létszám a tárgy 10 éves történetében. Külön öröm számunkra, hogy a jegybank a kurzust sikeresen teljesítő hallgatóknak „Hungarian Innovation Hub (HIH)” néven új ösztöndíjat hirdetett. Mivel a tárgy csak csoportos projektmunkával teljesíthető, az a célunk, hogy a hallgatók vegyes összetételű, kulturálisan és szakmailag sokszínű, 3-5 fős csapatokat hozzanak létre, és így teljesítsék a tantárgyi követelményeket.”- mondta el a képzésről Borbély Viktor.

A Startup menedzsment - Startup Vállalkozásindító Programról.

A 14 hetes kurzus első 12 hete elsősorban workshop jellegű alkalmakból áll, ahol a hallgatói csoportok hétről hétre beszámolnak az ötletük kidolgozásával, majd pedig a piackutatással kapcsolatos részeredményeikről.

A cross-university programot az őszi félév során két további, az MNB által rendezett "felzárkóztató esemény” támogatja.

Október 14-én rendezik meg a "Startup Builder Day" elnevezésű egész napos bootcampet, ahol neves szakemberek és sikeres egykori és jelenlegi startupperek fognak az üzleti modellezéstől a piackutatáson át a marketing kampányok lebonyolításáig, a korai fázisú startupok számára életbevágóan fontos témákat bemutatni.

A tervek szerint december 2-án, a második bootcampen (a Company Builder Day-en) már olyan területek kerülnek terítékre, amelyek a termékfejlesztés és a piacra lépés kapcsán lesznek hasznosak.

A 13. héten a csapatok házi bajnokságon mutatják be a záró, ún. market research pitch-eiket, ahol elmondják, hogy az eredeti ötletüket milyen módon modellezték, hogyan validálták valódi kvalitatív piackutatással, és hogy ennek eredményeképpen milyen módon változtatták meg az ötletüket, terméküket.

A félév az MNB Krisztina körúti székházában rendezett pitch-versennyel zárul, ahol a három legjobb projekt a vállalkozási ötletük érdemi elindításához használható jelentős pénzjutalmat kap, valamint egyéves inkubációt, amit az MNB-vel a Hungarian Innovation Hub ösztöndíjprogramban együttműködve a BME U[S]3 biztosít majd számukra.

„Az első visszajelzések mind a hallgatóktól, mind a vendég szakemberektől nagyon jók voltak. Ezektől a gyakorlati kurzusainktól rövidtávon azt várjuk, hogy a kész, kimunkált pitch-csel bíró csapatokat rá tudjuk venni arra, hogy elinduljanak az egyetemünk ökoszisztémaépítő szerepe miatt fontos más versenyeken és rendezvényeken is, mint pl., amilyen a tavaszi, nagysikerű AI Pitch Competition volt, vagy, amilyen a Danube Cup.”- mondta Borbély Viktor.

 

 

BV-KJ

Fotó: Geberle B.