Gyorsan változó környezetben nagyon fontosak az állandó partnerek

Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány elnöke és Czigány Tibor, a BME rektora áttekintette a Műegyetem és az Alapítvány 27 éve tartó együttműködését.

A 2023. évi támogatásokat rögzítő megállapodást Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány elnöke, Czigány Tibor rektor és Pálfalvi András kancellárhelyettes írta alá az alapítványt életre hívó Műegyetem Támogatói és Baráti Kör elnöke, Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke és az egyetem felsővezetőinek jelenlétében.

Pakucs János áttekintette az alapítvány ez évi, BME számára biztosított támogatásait, kiemelve az idén indult „Fenntartható BME” programot. A különböző rendezvények és projektek idén összesen 11,4 millió forintos támogatásban részesültek. Ösztöndíjakra és különböző, a BME oktatási-kutatási tevékenységével összefüggő díjakra – BME innovációs díj, Pécsi Eszter Tanári Díj, legjobb publikációk elismerése – ez évben 17 millió forintot adományozott a Pro Progressio Alapítvány.

Czigány Tibor megköszönte az alapítványi támogatásokat és kiemelte. „Ezek között a gyorsan változó körülmények között, amelyekben élünk, pénzben kifejezhetetlen értéket jelentenek számunkra az olyan állandó partnereink, mint a Műegyetem Támogatói és Baráti Köre, valamint a Pro Progressio Alapítvány.” A rektor Pakucs Jánoshoz hasonlóan reményét fejezte ki, hogy az együttműködés a jövőben is folytatódni fog.  

A Pro Progressio Alapítványt a Műegyetem Baráti Köre Egyesület hozta létre 1996-ban. Az alapító okirat szerint „Az alapítvány célja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen és a feladatainak ellátásához vele együttműködő intézményekben az oktatáshoz és a magas színtű oktatás nélkülözhetetlen környezetét képező kutatáshoz szükséges feltételek javítása annak érdekében, hogy a szellemi tőke a tudomány nemzetközi fejlődésének irányai mentén folyamatosan gyarapodjon, a nemzeti és egyetemes értékteremtés szerves része legyen.”  

Az elmúlt 27 évben az alapítvány különböző díjak, ösztöndíjak felajánlásával a BME Gyerekegyetem szervezése mellett a történelmi kampusz értékeinek megőrzésében, valamint az egyetemi infrastruktúra fejlesztésében is szerepet vállalt.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság - KJ

Fotók forrása: Geberle B.