Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

A BME gépész, villamosmérnök és matematikus képzése a világ legjobbjai között

2023. 10. 27.

A világ 25 ezer egyeteméből kiválasztott 5 ezer intézményt vizsgáltak, közülük 1900 képzéseit rangsorolták, három műegyetemi képzés is a legjobb 500-on belül van.

Nyilvánosak a Global Ranking of Academic Subjects (GRAS) 2023-as szakterületi listájának eredményei. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) idén már három szakterületen is szerepel a világ egyik legnagyobb rangsorában. A világ legjobb 1900 egyetemét feltüntető szakmai listán a BME mérnöki tudományain belül a gépészképzés (mechanical engineering, 301-400. helyezett) mellett idén a villamosmérnöki képzést (Electrical & Electronic Engineering) is rangsorolták (401-500.). A Műegyetem matematika képzését (mathematics)idén is a 201-300. legjobb képzés között tartják számon.

A világ egyik legjelentősebb globális felsőoktatási rangsorát, az ARWU-t 2009 óta a ShanghaiRanking Consultancy nevű szervezet állítja össze. A világrangsorban idén is a négy rangsorolt magyar egyetem között volt a BME.  A szakterületi rangsor, a GRAS 2017 óta jelenik meg, amelyben a BME gépészmérnöki és matematika képzését is a kezdetektől rangsorolják. Az ezres globális lista és a szakterületi lista adatait Web of Science-ből nyerik és a rangsort olyan szempontok alapján állítják össze, mint a minőségi (Q1-es) tudományos publikációk száma, az idézettség, a külföldi társszerzővel közösen kiadott publikációk aránya, a vezető folyóiratokban megjelent vagy kiemelt konferenciákon bemutatott publikációk száma, illetve a jelentős díjakkal elismert kutatók száma.

A lista elkészítéséhez a világ kb. 25000 egyeteme közül csak a legjobb 5000 intézményt vizsgálták (104 országból) és abból is csak 1900 került a rangsorba. Az egyetemeket öt kategóriában – természettudományok, műszaki tudományok, élettudományok, orvostudományok, illetve társadalomtudományok – elemezték, 55 tudományos szakterületen. A szakterületi listák megtekinthetők a ShanghaiRanking GRAS oldalán.

A Műegyetem a QS 2023 márciusában publikált szakterületi rangsorában is kiválóan szerepelt. A 20 ezer intézményt vizsgáló szervezet 224. helyre sorolta a világranglistán a BME-t az Engineering and Technology kategóriában. A Quacquarelli Symonds 2022 novemberében közölte új, fenntarthatósági rangsorát, a QS Sustainability 2023-at. A BME ezen is remekül szerepelt: Environmental Impact területen a legjobb magyar intézményként a 198. helyezést érte el, a fenntartható intézmény indikátorban pedig a rangsorolt 700 intézmény között 23. lett. Idén júniusban a QS világrangsorában pedig 100 helyet előrelépve a 741-750. helyen szerepelt.

 

 

LC - Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság