Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Ha őszi iskolaszünet, akkor Science Camp+

2023. 10. 30.

Kétkomponensű, kétnapos program a matematika és a fizikai iránt érdeklődő középiskolásoknak a BME Science Camp+ rendezvényén, ahová nemcsak a budapesti középiskolásokat várják.

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Műegyetem középiskolásoknak szóló kétnapos programja a Science Camp+, október 30-31-én, a középiskolai őszi szünetben. A matematikai iránt érdeklődők a korábbi évekhez hasonlóan ez alkalommal is olyan témákkal ismerkedhetnek meg közelebbről, amelyek nem részei a középiskolás tananyagnak, de a diákok már hallhattak róluk. „Kibővítettük a témák és az előadók körét, a Matematika a mozifilmekben című előadás például egy középiskolás diák idei TDK dolgozata. A matematika és a művészet kapcsolata is előkerül, bemutatva a BME Rezidenciaprogramjának Kaotikus mintázatok elnevezésű textilművész projektjét. A kaotikus mintázatok matematikai hátterét Károlyi György, a Nukleáris Technikai Intézet egyetemi tanára világítja meg. De lesz szó geometriai érdekességekről, valószínűségszámításról, vagy a végtelenről is.” mondta el Lázi Márta, a matematika program szervezője.

A fizika iránt érdeklődők a Nobel-díjas kísérletek középiskolásoknak szakkör palettájából választhatnak két foglalkozást: hétfőn délután ultrarövid lézerimpulzusokkal, szupravezetőkkel, atomi nanovezetékekkel, folyadékkristályokkal vagy kvantumoptikai mérésekkel foglalkozhatnak, míg kedden délelőtt hologramot készíthetnek, vagy a BME tanreaktorába illetve a Semilab félvezetőtechnológiai tisztaterébe látogathatnak el.

Pályi András bevezető ismeretterjesztő előadása összefogja a matematikát és a fizikát, bemutatva a kvantumszámítógépek, kvantumalgoritmusok világát.

Az eddigi jelentkezések alapján a szervezők közel száz résztvevőre számítanak, bemutatva, hogy az őszi szünetben a tudományos élmények is vonzó programok a középiskolás diákoknak.

 

 

KJ