Átadták a BME és Pro Progressio Alapítvány Innovációs és Publikációs Díjait

A Műegyetem legkiválóbb tudományos közleményei az atomfizikáról és a vegyészetről szóltak, az innovciós díjat a földrengésekre méretezett tervezési eljárás kapta 2023-ban.  

November 8-án a BME Pécsi Eszter termében ünnepélyes kertek között tartották meg a BME-Pro Porgressio Alapítvány Innovációs és Publikációs Díjainak átadását. Az eseményen a díjazottak mellett jelen volt Kollár László, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány elnöke, Czigány Tibor, a BME rektora, Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes, valamint Zaránd Gergely, a BME Tudományos Tanácsának elnöke.

Pakucs János megnyitójában röviden bemutatta az alapítvány tevékenységét, megrajzolva annak teljes ívét az általános iskolásoknak szervezett Gyerekegyetemtől a középiskolai természettudományos tárgyakat tanító pedagógusok díjazásán át az innovációs és publikációs teljesítmények elismeréséig.

Czigány Tibor köszöntőjében kiemelte: a díjak átadására méltó időpontban, a Tudomány Ünnepének hónapjában kerül sor, közvetlenül az után, hogy a BME megjelentette az első idézettségi és publikációs   toplistáját, azaz a 100 legtöbbet publikáló és 100 legtöbb hivatkozást elérő kutatójának rangsorát, akik kiváló tudományos teljesítményükkel és publikációikkal az egyetem eredményeinek nemzetközi láthatóságát növelik. A világ 3 vezető felsőoktatási rangsorában - ARWU, QS és THE-  a BME az egyetlen olyan hazai egyetem, amely mind a háromban benne van, és egyikben sem rontott a tavalyi helyezéséhez képest.. „Megtisztelő, hogy itt van körünkben Kollár László, az akadémia főtitkára, professzor kollégánk, aki mindkét toplistán szerepel. Az MTA szoros szövetségesünk abban, hogy a tudományos kiválóság mércéjét a legszigorúbb nemzetközi elvárásokhoz igazítsuk itt a Műegyetemen. A Magyar Tudományos Akadémia értékrendje a Műegyetem értékrendje is. Gratulálok továbbá az innovációs díj nyerteseinek is, dolgozunk azon, hogy ne csak a publikációk, hanem a szabadalmak is számítsanak a BME-n az előléptetéseknél, díjaknál és nagyon bízunk benne, hogy a következő években még több szabadalmat tudunk beadni, amelyek a későbbiekben hasznot hoznak egyetemünk számára. Köszönöm Pakucs Jánosnak és Dallos Györgyinek, valamint a kuratóriumi tagoknak az elkötelezettségüket, amelynek köszönhetően a Pro Progressio Alapítvány a BME kiválóságait idén is támogatja. A díjazottaknak további eredményes kutatást kívánok!”-zárta köszöntését Czigány Tibor.

Az ünnepség Kollár László „A tudomány szerepe a BME gyakorlatában” című előadásával folytatódott.

Az MTA főtitkára előadásában beszélt az egyetemek feladatairól, az egyetemi kiválóság ismérveiről, ezen belül a kutatások jelentőségéről. A kutatások hatásai közül kiemelte azok szerepét a gondolkodó értelmiség képzésében. A kutatás és a Műegyetem kapcsolatáról Eötvös Lorándot idézte: „az egyetem tudományos tanításának színvonalát egyedül tanárainak egyénisége állapítja meg. Az egyetemi kérdés ezért mindenekelőtt személyi kérdés”- ezek pedig adottak a Műegyetemen. Beszédét egy másik Eötvös idézettel folytatta: ,Tudományos az iskola, tudományos a tanítás ott, de csakis ott, ahol tudósok tanítanak. Hozzátehetem, hogy tudósnak nem a sokat tudót, hanem a tudomány kutatóját nevezem.” Egy kiváló egyetem működési háromszögével kapcsolatban kiemelte, hogy világos cél nélkül a szervezet nem működik (pénz rosszul hasznosul), a rossz szervezet („governance”) gátolja a működést, megfelelő finanszírozás nélkül a legszebb cél sem valósítható meg. Előadása zárásaként hangsúlyozta, hogy a BME erősítése nemzetstratégiai kérdés.

Az ünnepélyes díjátadó programjában Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes ”A tudományos közlemények jelentősége” című előadása következett. A rektorhelyettes elmondta, hogyan illeszkednek a BME humán erőforrás kiválóságai közé a Pro Progressio Alapítvány díjainak nyertesei, milyen szerepük van a publikációknak a világ egyetemi rangsorainak összeállításakor, valamint hogyan alakult az elmúlt években a BME publikációs teljesítménye. A rektorhelyettes áttekintette az európai országok innovációs rangsorát, valamint értékelte a BME innovációs teljesítményét. Szólt a kiválóságértékelések etikai problémáiról is. Végezetül számba vette a Műegyetem stratégiai lehetőségeit a publikációs és innovációs tevékenység terén.

 

A Pro Progressio alapítvány a BME rektorával közösen 2016-ban hozta létre a legkiválóbb tudományos közlemények elismerésére szolgáló díjakat. A díj célja egyrészt a legelismertebb tudományos folyóiratokban való publikálás ösztönzése és ezáltal kiváló kutatóink elismerése, másrészt áttételesen az egyetemi rangsorokban történő jobb helyezés elérése (kiemelten a Shanghai-listában figyelembe vett) Nature és Science publikációk ösztönzése révén.

A „BME legkiválóbb tudományos közleménye 2018-2022 cím elnyerésére”, a Web of Science-ben található legtöbb, minimum 50 független hivatkozást elérő cikkel lehetett pályázni.

A BME legkiválóbb tudományos közleménye díj nyertesei:

 

Catalytic Conversion of Carbohydrates to Initial Platform Chemicals: Chemistry and Sustainability

megjelenés helye: Chemical Reviews 2018 (WoS: 705)

szerzők:

Dr. Cséfalvay Edit habilitált egyetemi docens GPK

Dr. Németh Áron egyetemi docens VBK

Dr. Mika László Tamás egyetemi tanár VBK

 

Toward tailoring Majorana bound states in artificially constructed magnetic atom chains on elemental superconductors

megjelenés helye: Science Advances (WoS: 163)

szerzők:

Dr. Szunyogh László egyetemi tanár TTK

Dr. Palotás Krisztián tudományos főmunkatárs TTK

Dr. Rózsa Levente tudományos főmunkatárs BME FIEK

H. Kim, A. Palacio-Morales, T. Posske, M. Thorwart, R. Wiesendanger

 

A BME 2022. évi legjelentősebb tudományos közleménye díjra a Science vagy Nature folyóiratokban 2022. évben megjelent vagy elfogadott közleménnyel lehetett pályázni

A nyertes közlemény címe: The influence of riparian woody vegetation on bankfull alluvial river morphodynamics

megjelenés helye: Nature portfolio

szerzők:

Dr. Török Gergely Tihamér tudományos munkatárs ÉMK

Gary Parker

Az Innovációs Díj átadása előtt Pakucs János, az alapítvány elnöke elmondta, fontos az innováció társadalmi hasznosulása, ennek egyik leggyorsabb módja az ipari szereplőkkel való szoros együttműködés. A nyertes pályázat eljárását már eddig is több mint 50, köztük kiemelt állami beruházásnál is alkalmazták.

A BME-Progressio Alapítvány Innovációs díját az Alapítvány elnöke és a BME rektora 2011- ben hozta létre a BME legjelentősebb innovációs teljesítményeinek elismerésére.

A BME – Pro Progressio Innovációs Díj elismerésre BME oktatók, kutatók, vagy oktatói, kutatói csoportok pályázhatnak.

Pályázni olyan kutatásfejlesztési, illetve innovációs eredménnyel – új termék, vagy szolgáltatás, új eljárás – lehet, amelynek alkalmazásba vétele megtörtént, gazdasági hasznot hozott, vagy hasznosítása nagyon előrehaladott állapotban van.

 

A 2022. évi Innovációs Díj nyertes projektje:

Földrengéshatás helyszínspecifikus meghatározása

A kutatás résztvevői:

Dr. Vígh László Gergely egyetemi docens ÉMK Hidak és Szerkezetek Tanszék,

Dr. Mahler András egyetemi docens ÉMK Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék

A pályázók a kutatócsoportban az európai harmonizációs törekvéseket is figyelembe véve számítási eljárást dolgoztak ki a helyspecifikus gyorsulási válaszspektrum meghatározására. A helyspecifikus spektrum bevezetésével az építőmérnöki tervezés egy régi elvarratlan szálára került pont, segítségével a biztonság szabvány által megkövetelt szintje mellet jelentős megtakarítás érhető el az építmények szerkezetében.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság-KJ

Fotók: Kiss Viktor