„Kaotikus (újra)tervezés”- a fizika és a divat találkozása

BBBKultPont-on mutatja be december 1-én a BME Művészeti Rezidenciaprogramban készített munkáját Vranek Hedvig, a METU divat és textiltervezés mesterszakos hallgatója.

Második éve tart a BME Művészeti Rezidenciaprogramja a Magyar Nemzeti Bank a PADME és a Pro Progressio Alapítvány támogatásával. December 1-én a BBBKultPont-on mutatja be „Kaotikus (újra)tervezés „című, a programban végzett munkáját Vranek Hedvig a Budapesti Metropolitan Egyetem divat és textiltervező mesterszakos hallgatója, Nagy Franciska a Győri Balett táncművészének közreműködésével.

BME Művészeti Rezidenciaprogram

Szerte a világban elterjedt gyakorlat, hogy az egyetemek minden évben művészeket, írókat látnak vendégül néhány hónapra, egy szemeszterre vagy egy teljes tanévre. A művészek ebben az időszakban együttműködnek az egyetem valamelyik tanszékével, laborjával, kutatási programjával, és saját eszközeikkel reflektálnak erre a folyamatra. Egy műszaki ismereteket nyújtó egyetem esetében az ilyen programok abban is fontos szerepet játszhatnak, hogy erősebb párbeszéd alakuljon ki a tudományos-technológiai fejlődés és a társadalom között. Magyarországon Magyar Nemzeti Bank és a PADME Alapítvány támogatásával a BME indított először ilyen programot azzal a céllal, hogy széleskörű diskurzust inspiráljon az egyetemen folyó tudományos-technológiai kutatásokról és fejlesztésekről, segítse kutatóinak önreflexióját és az egyetemen folyó kutatások szélesebb kulturális-társadalmi kontextusainak megértését, illetve előmozdítsa tudomány és művészet párbeszédét. A programra bármely művészeti ágból lehet pályázni.

A bemutatón részt vesznek Vranek Hedvig témavezetői: Károlyi György fizikus és Juhász Dóra textiltervező. Közreműködik Gács Anna a program szakmai vezetője.

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság