Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Tell Vilmos és Carmen az Aulában

2023. 12. 01.

Az 1896-ban alapított Műegyetemi Szimfonikus Zenekar december 8-án és 9-én koncertet ad a BME Központi épületének Aulájában.

Három koncertet is ad decemberben a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar a BME K épületének Aulájában. A műsor az esti és délutáni koncerteken ugyanaz, és ezeken az előadásokon kórusok is csatlakoznak a zenekarhoz.

Műsoron szerepel Rossini Tell Vilmos-nyitánya, valamint Bizet Carmen-szvitje. Az előbbieken kívül a kórusokkal (Műegyetemi Kórus, Pesterzsébeti Városi Vegyeskar, Soli Deo Gloria Kamarakórus, Központi Református Kórus) kiegészülve Kodály: Psalmus Hungaricus és Rutter: Look at the World című művet adják elő.

A szombat délelőtti előadás szünet nélküli, és csak a zenekar lép fel.

Vezényel: Erdélyi Dániel
Koncertmester: Orova-Pechan Laura
Szólista: Kovácsházi István / Bartos Barna

A zenekar története

A Műegyetemi Zenekar a világon az első olyan egyetemi szimfonikus zenekar, amely zenei fakultással nem rendelkező egyetemen alakult meg. Alapításának éve 1896. Zenekarunk megalakulása óta folyamatosan működik, csupán az 1945-ös évben nem tartott hangversenyt.

A zenekar tagjainak többsége régi vagy mostani műegyetemi hallgató, de mindig voltak és vannak közöttük más egyetemek hallgatói is. Sokan egyetemi tanulmányaik befejezése után is a zenekar tagjai maradnak, így végzett mérnökök, közöttük egyetemi oktatók is részt vesznek az együttes munkájában. A karmesterek és a szólisták gyakran pályakezdő művészek voltak, sok, később hírnevessé lett karmester és szólista első fellépése a Műegyetemi Zenekar nevéhez fűződik.

A zenekar hetenként két alkalommal próbál, s tanévenként két-háromy hangversenyt tart, többnyire a Műegyetem központi épületének aulájában. A Zenekar főleg klasszikus és romantikus műveket játszik, de a repertoárban számos barokk és XX. századi mű is található. Zenekarunk gyakran közreműködik a Zeneművészeti Főiskola diploma és növendékhangversenyein is versenyművek kísérésével, továbbá a Műegyetem Dísztermében tartott hangversenyét együttesünk több esetben megismételte más oktatási intézményben vagy kultúrházban.

A Műegyetemi Zenekar alapítása óta többször adott hangversenyt külföldön töbek között Szarajevóban, Wroclawban, Bécsben, a hollandiai Enschedeben, a franciaországi Compiègneben és Belfortban, az olaszországi Bolognaban, Marosvásárhelyen, Baróton, a lengyelországi Gliwicében. Teljes lista a külföldi szereplésekről ezen az oldalon érhető el, térkép formában pedig ezen az oldalon érhető el. Vendégeink voltak: a Karlsruhe-i Egyetem (1986), az amerikai Duke Egyetem (1987), a Bécsi Műegyetem (1988), az Enschede-i Műegyetem (1989), az amerikai Harvard Egyetem (1992), a Kiel-i Albrechts Egyetem (1993), a Düsseldorf-i Egyetem (1995), a francia Compiègne-i Egyetem (1995), a hollandiai CREA Egyetem (2001) és Bragi Egyetem (2003) zenekara.

Még többet olvashatsz a zenekar médiatárában megtalálható Muzsikáló mérnökök című saját készítésű könyvből.

 

 

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotó: Geberle B.