Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Együttműködési megállapodás a BME és a Magyar Olimpiai Bizottság között

2023. 12. 04.

23 felsőoktatási intézménnyel, köztük a Műegyetemmel is együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Olimpiai Bizottság a MOB Kettőskarrier-programja kapcsán.

2023. november 29-én a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) tartott, konferenciával összekötött ünnepségen a Műegyetemet Czigány Tibor rektor, Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes, Kincses Gábor, a BME Testnevelési Központ igazgatója, Bartha Zsolt, BME Testnevelési Központ igazgatóhelyettese, valamint Salgó András, a Műegyetemi Atlétikai és Football Club (MAFC) tanárelnöke képviselte.

A Magyar Olimpiai Bizottság 2023. szeptember végén mutatta be Kettőskarrier-programját, amelynek küldetése, hogy a sportolóknak segítsen céljaik elérésében (legyen szó fizikai vagy mentális segítségről), illetve támogassa őket abban, hogy ne kelljen választaniuk a sport és a tanulás, illetve a sport és a munka között. A program része, hogy az élsportolók akár egyéni tanrend mellett mindenképp továbbtanulhassanak a versenyekre, vagy éppen az olimpiára való felkészülés mellett. Ennek eredményeként született meg a megállapodás, amelyet a MOB 23 felsőoktatási intézménnyel kötött meg 2023. november 29-én.

A Műegyetem nukleáristechnológia-menedzsment szakján szerzett diplomát Kovács Antal olimpiai bajnok cselgáncsos, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs vezetője. A sportkarrierjében és műszaki vonatkozású pályáján is helyt álló szakember az egyik példa arra, hogy a BME támogatja hallgatóit a kettős karrierjük megvalósításában és a minél eredményesebb teljesítmény elérésében.

Az ünnepélyes aláírást egy konferencia előzte meg, amelyet Gyulay Zsolt, a MOB elnöke nyitott meg a Magyar Tudományos Akadémián, rávilágítva a MOB Kettőskarrier-program fontosságára, és kiemelve, hogy Berzeviczy Albert, a Magyar Olimpiai Bizottság első elnöke, aki 1895 és 1904 között irányította a szervezetet, majd pedig az MTA első embere lett, ami még különlegesebbé teszi ezt a megállapodást. Az olimpiai bajnok sportvezető köszönetet mondott a 23 felsőoktatási intézmény vezetőjének a programhoz való csatlakozásért.

Az előadók közül elsőként egy másik olimpiai bajnok, Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója, a Pécsi Tudományegyetem docense, a MOB elnökségének tagja lépett pulpitusra, aki „Kettős életpálya – dupla haszon” címmel beszélt a program fontosságáról. Saját és paksi példák mellett körbejárta, miben tudja egy egyetem az élsportoló továbbtanulását támogatni.

Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója arról beszélt, mi a MOB feladata a sporttudomány terén, és a szervezet miben tudja segíteni a versenyzőket ezen a szinte napról-napra megújuló területen.

Előadást tartottak továbbá: Bács Zoltán és Bácsné Bába Éva a Debreceni Egyetem sportos vonatkozásairól, míg a vízilabdázó olimpiai bajnok, férfi szövetségi kapitány Varga Zsolt és a sportpszichológus Goschi Gabriella az edző-sportoló-sportpszichológus kapcsolatáról beszélt. A sebészorvos-tőrvívó Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója saját példákkal támasztotta alá a kettős karrier fontosságát. Mocsai Lajos előadásában vázolta saját – sportoló, edző, szövetségi kapitány, TF-oktató, sportvezető – kettős karrierjét, beszélt az edzőképzés terén a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem és a Magyar Edzők Társaságának együttműködéséről, majd a sporttudomány akadémiai tudományok között elfoglalt helyéről, valamint – részben a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség első embereként – a sport és felsőoktatás együttműködéséről.

A néhány hete indult Kettőskarrier-programra eddig 17 sportág 86 versenyzője jelentkezett. Főként egyéni sportágak képviselői keresték meg a MOB-ot, ám jelentkeztek a vízilabda, a kézilabda és a röplabda csapatsportok sportolói is.

Az együttműködés aláírásának napján, 2023. november 29-én már 27 érvényes sportolói megállapodása volt a MOB-nak, további 9 pályázat folyamatban, míg 32 sportolóval pedig már lezajlottak a személyes konzultációk is.

Az eddigi érdeklődésekből a MOB úgy véli, az új program mindenképpen hiánypótló, és az élsportolók körében komoly igény van rá. A jelentkezők közül többen már a 2024-es párizsi olimpiára készülnek. Az ide vezető úton a MOB ezzel a kezdeményezéssel is támogatja a sportolókat.

2023. november 29-én az alábbi felsőoktatási intézmények kötöttek együttműködési megállapodást a MOB-bal a szervezet Kettőskarrier-programjával kapcsolatban.

 

Budapesti Corvinus Egyetem

Budapesti Gazdasági Egyetem

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Debreceni Egyetem

Edutus Egyetem

Eötvös József Főiskola

Eötvös Lóránd Tudományegyetem

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Károli Gáspár Református Egyetem

Kodolányi János Egyetem

Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem

Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Miskolci Egyetem

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Neumann János Egyetem

Nyíregyházi Egyetem

Óbudai Egyetem

Pannon Egyetem

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Pécsi Tudományegyetem

Semmelweis Egyetem

Soproni Egyetem

 

 

MOB, TZS

Fotók forrása: MOB-Média/Szalmás Péter, Geberle B.