Két helyet is előrelépett a BME és a legjobbak között a műegyetemi karok

Megjelent az UNIside.hu felsőoktatási híroldal új egyetemi rangsora, amelyből fontos és egyedi információkhoz juthatnak a továbbtanulási döntés előtt állók.

A legújabb UNI In&Out összeállítás szerint a tavalyi évhez képest két helyet is előrelépett a Műegyetem a hazai felsőoktatási intézmények összesített rangsorában: 2024-ben a BME lett a második legjobb hazai egyetem (2023-ban a negyedik volt) Az informatikai, a műszaki és a természettudományi képzési területen is a legjobbak a BME karai, ráadásul a hat műszaki kar az első hét helyezett között végzett.

Örömteli hír, hogy a BME idén is első a nemzetközi kutatói produktivitásban és a külföldi részképzésben résztvevők aránya (képzési területi átlaghoz viszonyítva) indikátorokban. A Műegyetemen végzettek bruttó átlagjövedelme a legmagasabb a 2019-es Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) alapján.

Az idén második alkalommal megjelent rangsor valamennyi felsőoktatási intézményt górcső alá vett (kivéve, amelyek nem indítanak alap- vagy osztatlan képzést, illetve amelyek csak hitéleti, művészeti és művészetközvetítési területen oktatnak). Az összeállítás célja, hogy teljeskörű képet adjon az érdeklődőknek egy-egy képzési területről, a magyar felsőoktatásról a nemzetközi szempontokat is figyelembe véve.

A műszaki képzési területen megőrizte első helyét a BME-ÉPK, három helyet javítva második lett a BME-ÉMK, harmadik a BME VBK, negyedik a BME GPK (egy helyet javítva) ötödik a BME VIK (hat helyet javítva), illetve hetedik a BME KJK.

A képzési terület legnépszerűbb szakjai: Gépészmérnöki (BME GPK megőrizte első helyét), Építészmérnöki (BME-ÉPK megőrizte első helyét), Villamosmérnöki (BME-VIK megőrizte első helyét) és Járműmérnöki (BME-KJK országosan az első).

Az informatikai képzési területen továbbra is a BME VIK az első, a képzési terület BME-n oktatott legnépszerűbb szakjai: mérnökinformatikus (e képzésben országosan első a BME-VIK), és gazdaságinformatikus.

A természettudományi képzési területen továbbra is a BME TTK az első, a képzési terület BME-n oktatott legnépszerűbb szakjai: Matematika (országosan 2. a BME TTK) és Fizika (BME TTK megőrizte első helyét).

A gazdaságtudományi képzési területen országosan nyolcadik a BME GTK, a képzési terület legnépszerűbb szakjai: Gazdálkodás és menedzsment, Kereskedelem és marketing, illetve Nemzetközi gazdálkodás (e képzésben országosan 4. a BME GTK).

A társadalomtudományi képzési területen országosan szintén a nyolcadik helyen végzett a BME GTK. A képzési terület legnépszerűbb szakjai: Kommunikáció- és médiatudomány, Nemzetközi tanulmányok és Szociológia.

 

Az UNIside portálon többek között olyan kérdésekben tájékozódhatnak a továbbtanulás előtt állók, mint hová könnyebb vagy éppen nehezebb a bejutás, mely képzési területek, karok és szakok a legnépszerűbbek. A portál friss UNI In&Out rangsor kiadványában felsőoktatási szakértők által kidolgozott módszertan alapján állt össze a legújabb egyetemi kiválósági rangsor, amely segíthet még inkább megalapozni a jelentkezésre vonatkozó döntést február 15-ig.

 

A rangsor összeállítása során nagy figyelmet szenteltek a következő szempontoknak:

  • a felvett hallgatók kiválósága (így a felvett hallgatók pontátlaga többletpontok nélkül, a legalább egy tárgyból jeles értékelésű emelt szintű érettségivel bejutottak aránya, tanulmányi vagy sportversenyen eredményt elérők aránya)
  • oktatási-kutatási teljesítmény (így a tudományos fokozattal rendelkező oktatók, kutatók és tanárok aránya, oktatók és tanárok/hallgatók aránya, nemzetközi kutatói produktivitás (utóbbi 5 évben publikált, a Web of Science-ben indexált közlemények, illetve konferencia kiadványok száma viszonyítva az oktatók, kutatók és tanárok számához), nemzetközi kutatások hatása (közlemények átlagos idézettségét fejezi ki a tudományterületi átlaghoz viszonyítva)
  • nemzetközi környezet (külföldi hallgatók aránya, külföldön részképzésen résztvevők aránya a képzési terület átlaghoz képest)
  • olyan tájékoztató indikátorok, mint felvettek száma, első helyes jelentkezők száma, végzettek bruttó átlagjövedelme (2019-es DPR-felmérés alapján)

 

SZ-LC