Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Velünk fedezhetted fel a jövőt! – Műegyetem az Educatio Kiállításon

2024. 01. 17.

Folyamatos teltház a BME standjánál a háromnapos Educatio Kiállításon, amely minden eddiginél nagyobbat szólt: idén újra megdőlt a látogatói rekord.

Látványos és impozáns BME standdal, egységes kari megjelenésekkel, műegyetemi versenycsapatokkal és a teljes képzési kínálat bemutatásával várták a továbbtanulás iránt érdeklődő diákokat, szüleiket és tanáraikat a felsőoktatás legnagyobb hazai mustráján

2023. január 11. és 13. között a Hungexpón rendezték meg a 24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást, ahol több mint 20.000 négyzetméteren 18 ország 200 kiállítója informálta az érdeklődőket a legújabb felsőoktatási, felnőttképzési és szakképzési lehetőségekről, hazai és külföldi ösztöndíjprogramokról, valamint számos, akár egyénre szabott nyelvtanulási opciókról.

„A hazai felsőoktatás egyik legnagyobb rendezvénye a lassan negyed évszázados Educatio, amelynek mindig is meghatározó és egyben rengeteg látogatót vonzó kiállítója a Műegyetem. A rendezvény mindhárom napján folyamatos teltház mellett üzemelt a BME stand, amely idén is frekventált helyet kapott a rendezvénypavilonban. A minden oldalról körbejárható installációnknál hallgatók és oktatók közvetlenül válaszoltak az érdeklődők kérdéseire. A BSc-s és MSc-s képzések általános információin túl sokakat foglalkoztatott az új felvételi pontrendszer részletei, az új műegyetemi felvételi portál és pontszámító kalkulátor, a pontos felvételi követelmények, a többletpontok feltételei, a szakkollégiumok programjai, és az is, milyen a közösségi élet az egyetem falain túl” - osztotta meg a rendezvényen tapasztaltakat Németh Ákos, a BME Értékesítési és Szolgáltatási Igazgatóság (BME ÉSZI) vezetője. Az intézményt helyben képviselők beszámoltak arról is, hogy a rendezvényen már a 10. középiskolai évfolyamtól jelen voltak a tanulók, iskolai csoportok, akiket szülők és pedagógusok is elkísértek.

A műegyetemi standnál különleges attrakciónak számítottak a különböző tematikájú versenycsapatok, akik közül három személyesen is jelen volt az Education az egyetemet képviselve: a BME Formula Racing Team (BME FRT) és a BME Motorsport versenyautóit a közönség is megcsodálhatta, míg a BME Suborbitals különböző, saját fejlesztésű rakétáival hívta fel magára a figyelmet. Nem maradhattak el a további látványos és interaktív kiállítási elemek sem: újból volt digitális homokozó, különböző 3D nyomtatók, ismét lehetett látni kémiai kísérleteket és különböző fejlesztéseket is.

A rendezvény mindhárom napján a nagyközönség előtti színpadon is programmal készült a Műegyetem: a „BME – Fedezzük fel együtt a jövőt!” kerekasztal-beszélgetésen az intézményt, a képzési, a tehetséggondozási, a szakmai fejlődési, a karrier- és a nemzetközi ösztöndíjlehetőségeket, valamint a műegyetemi közösségi életet mutatták be meghívott műegyetemi oktatók és hallgatók. A beszélgetések moderátora Kovács Stefan, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (BME GTK) Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék adjunktusa, a beszélgetőpartnerek: Berezvai Szabolcs, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Műszaki Mechanikai Tanszék adjunktusa, Nagy Balázs, a BME Építőmérnöki Kar (BME ÉMK) Építőanyagok és Magasépítés Tanszék egyetemi docense, Géczy Attila, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) Elektronikai Technológia Tanszék egyetemi docense, valamint Janó Hanna, Klekner Hanga és Finta András hallgatók voltak.

A műegyetemi jelenlétet erősítette, hogy az intézmény az offline, print anyagokban is hangsúlyos szerepet kapott, a BME reklámja rendszeresen megjelent a színpad LED falán, emellett külön kampány indult a Műegyetem Fb-oldalán az Educatio Kiállítás és az ottani BME stand népszerűsítésére.

A felsőoktatási börzét megelőző kommunikációban pedig népszerű volt az új műegyetemi felvételi témájában Bihari Péter oktatási rektorhelyettessel készült interjú  is.

Az Educatio Szakkiállítás az utolsó nagyobb rendezvény volt a szeptemberben induló képzésekre beadandó felvételi kérelem határideje, 2024. február 15. előtt. Az utolsó néhány hét a hajrá és a végső döntés meghozatalának időszaka lesz a fiatalok számára, akik a BME szakjairól, képzéseiről a megújult műegyetemi felvételi portálon is tájékozódhatnak, emellett lesznek még tematikus kari napok, ahová várják az érdeklődőket, továbbá BME-s oktatók is tesznek még pályaorientációs látogatásokat a különböző középiskolákban.

A diákoknak érdemes időben utánajárniuk a nekik tetsző szak(ok) részleteinek, és nem az utolsó percre hagyni a választást. Ehhez remek segítséget nyújt a BME Felvi felületén a szakkereső. A pontszámításban pedig a pontszámító kalkulátor segít.

A Műegyetem ebben a hajrában is szervez külön a felvételivel kapcsolatos programokat. 2024. január 30-án várható egy újabb tájékoztató, amelyen a továbbtanulási információkról a BME szakértőit kérdezhetik az érdeklődők személyesen vagy online, élőben. A jelenléti részvételre ezen a linken lehet regisztrálni.

 

További információk:

 

BME Felvételi Portál, hírek és aktualitások

Pontszámító kalkulátor

Szakkereső

Felvételi menetrend

Műegyetem Fb-oldal

BME YouTube-csatorna, ízelítő képzésekről

 

TZS-KJ

Fotók forrása: Geberle B.