Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Összesítésben a BME a legjobb hazai egyetem

2024. 01. 18.

Az egyetemi világrangsorokat készítő nagy nemzetközi kiadók mellett 2006-ban készítette el első hazai (2007-es) Diploma rangsorát a HVG. Az UNIside 2022-ben jelent meg első felsőoktatási rangsorával. A két kiadvány módszertana hasonló. Az adatbázisok terén az UNIside használja a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) Adminisztratív Adatok Egyesítésén (AAE) nyugvó adatbázist is, amelyből az egyes intézményekben végzettek képzési területekre lebontott bruttó átlagjövedelmét közölték. Az értékelés szempontjai között van továbbá a külföldi hallgatók aránya és a külföldön részképzésben résztvevők aránya a képzési területi átlaghoz viszonyítva is. A tavaly novemberben közzétett HVG és a most megjelent UNIside rangsor eredményei alapján a Műegyetem kimagasló és egyenletes teljesítménnyel az összesített lista első helyén végzett.

Összesített rangsor Egyetem HVG helyezés  UNI helyezés 
1 BME  2 2
2 ELTE 1 4
2 SE 4 1
4 SZTE 4 5
4 DE 3 6
6 Corvinus 9 3
7 PTE 7 9
8 PE 12 8
8 MATE 10 10
10 PPKE 6 15

A HVG rangsorban a Műegyetem kimagasló eredményt ért el a hallgatói kiválóságban, ezen belül  két indikátorban is felülmulta az ELTE-t. Az oktatási-kutatási teljesítményt tekintve pedig a tudományos fokozattal rendelkező oktatók arányában bizonyult jobbnak az ELTE-nél.

Az UNIside lista első helyezettjét, a Semmelweis Egyetemet a felvett hallgatók kiválóságának minden indikátorában megelőzte a BME. A legjobbnak bizonyult az oktatói-kutatói teljesítményen belül a nemzetközi kutatói produktivitásban, mint ahogy a külföldön részképzésben résztvevők aránya a képzési területi átlaghoz viszonyítva indikátorban is az első helyen végzett.

A BME felvételi rendszeréről, pontszámításáról a bme.felvi.hu oldalon tájékozódhatnak részletesen az érdeklődők. A témában 2024. január 30-án kerekasztal beszélgetést rendez a Műegyetem.

(https://www.bme.hu/node/11044)

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatósága